вторник, 14 декември 2021 г.

Бургаски митничари откриха 59 кг хероин за 2,3 милиона лева в лека кола пристигнала от Турция

  

                           Снимка: Агенция Митници

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха 58,766 кг хероин, укрити във фабрична кухина на лек автомобил с българска регистрация.

Автомобилът - "БМВ" кабрио, пристига на Митнически пункт Лесово на 11 декември, като е влизала в страната от Турция.

Тя е управлявана от български гражданин. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътуваща с него жена са заявили, че нямат нищо за деклариране. 

При проверка на превозното средство митническите служители установяват, че фабричната кухина за прибиране на подвижния таван на автомобила не може да бъде отворена. Шофьорът е заявил, че устройството е повредено и така е закупил колата.


Въпреки неговите твърдения митническите служители извършват щателна проверка и откриват във фабричната кухина общо 114 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. При извършен полеви наркотест веществото е реагирало на хероин.

По цени на съдопроизводството стойността на наркотичното вещество възлиза на 2 347 080 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура - Ямбол. Шофьорът и неговата спътничка - и двамата български граждани, са задържани.

Това е най-голямото количество задържан хероин на Митнически пункт Лесово през последните 5 години.

Митнически служители от дирекция "Митническо разузнаване и разследване" - отдел "Наркотици, оръжия и прекурсори" пък задържаха пратка с 31 кг марихуана.

Бързата транзитна пратка е изпратена от Италия за краен получател в Гърция. Тя е установена на 26.11.2021 г. при проверка в разпределителна база на логистична фирма. Зелената тревиста маса, представляваща съцветия на растението коноп, които дават положителен тест за марихуана, е опакована в пликове за вакуумиране.

Открити са 31 пакета по около 1000 грама. По случая предстоят лабораторни експертизи. Образувано е досъдебно производство под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор е дал указания по хода на разследването. Работата по случая продължава.

Задържаната марихуана се оценява на 124 000 лева.

Новините от днес и със задна дата