събота, 11 декември 2021 г.

"От дрехите им се вдига дим, задушават се": За огнеборците, спасили близначетата на 38 дни

  

                                    Снимка: БТА

"Това са Хората! От дрехите им се вдига дим, но те мислят за това, дали бебетата са добре. В очите им има сълзи, но не от слабост! Когато разбират, че на 8-я етаж, над горящия апартамент, има две близначета на 38 дни, хукват по стълбите.

Задушават се, но продължават. Стигат до апартамента, мокрят одеяла, завиват бебетата, не могат да се върнат по стълбите, защото там вече въздух няма! Слизат само един етаж по-надолу и от там, през прозореца, с вишка. Децата са спасени! И не само те". Това разказва в профила си в социалната мрежа кореспондентът на bTV Ирина Жерева, която отразява инцидента в Благоевград. 

Спасителите никога няма да забравят момента, в който влизат в горящия блок и се опитват да достигнат до гласовете, които чуват. "От първия до 8 етаж не се виждаше нищо, стълбищната клетка беше буквално пълен мрак. Страшна температура", казва Давид Гълъбов, цитиран от bTV.

Поемат риска и разбират, че над горящия апартамент е блокирано семейство с едномесечни близначета.

"Там, където те бяха, беше страшно задимено и нямаше как да ги оставим децата, щяха да си загинат. Малко рисковано за тях, намокрихме пелените с вода, защото температурата беше много голяма, подавахме постоянно кислород, свалихме ги по стълбите", казва още пожарникарят и добавя:

"Ние не се правим на герои на някакви супермени, но това ни е професията, това не е професия, това ни е призвание", казва Давид Гълъбов.

Спасените бебета са в стабилно състояние, настанени са в болница "Пирогов". Тяхната баба трудно намира думите , с които да благодари. на огнеборците.

"Специални благодарности на този човек, той ако не беше влязъл, децата щяха да си заминат. Просто не знаем какво да кажем. Няколко пъти се върна, за да ни свали до седмия етаж, защото не можеха да се качат до горе. Първо бебенцата взе двете, просто сме много благодарни на човека", споделя жената, цитирана от БНТ.

Имаше писъци, излизаха тук хората по терасите, "помощ спасете ни". Ние доколкото можем казвахме им да запазят самообладание, да не бързат да излизат, че ще се оправят нещата, да изчакат, казва Ангел Величков, пожарникар.

Влизането в този вход на блока остава ограничено. Живеещите в него се допускат, само за да вземат дрехи и други вещи от първа необходимост. Всички евакуирани, втора вечер ще прекарат нощта в домовете на свои близки и роднини.

В пожара загинаха 3-ма души, няколко пострадаха, а десетки бяха обгазени. Към момента прокуратурата разследва умишлен палеж, а първоначалната версия е, че пожарът е предизвикан от собственика на запаления апартамент.

Новините от днес и със задна дата