понеделник, 1 ноември 2021 г.

COVID уби 5 милиона от населението на земното кълбо за по-малко от две години

  

Броят на починалите от КОВИД-19 в световен мащаб надхвърли 5 милиона души днес - по-малко от две години след началото на пандемията, която опустоши много бедни държави, но и извади на показ недостатъците на богати страни с първокласна здравна система, предаде Асошиейтед прес.

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и Бразилия, с доходи над средните, представляват общо една осма от населението на света. На тях обаче се пада дял от близо половината от всички починали от КОВИД-19. Само САЩ са отчели над 740 хиляди смъртни случая - повече от която и да било друга държава.

"Това е определящ за нашето време момент", каза доктор Албърт Ко, специалист по заразни болести в Училището за обществено здраве в Йейл. "Какво трябва да направим, за да не стигнем още 5 милиона?", попита той.

Броят на смъртните случаи, по изчисления на университета "Джон Хопкинс", се равнява приблизително на населението на Лос Анджелис и Сан Франциско взети заедно. Според оценки на Института за изследване на мира в Осло той е от порядъка на този на загиналите във военни действия между държави от 1950 г. КОВИД-19 сега е на трето място сред водещите причини за смърт в световен мащаб след сърдечните заболявания и инсулта.


Освен това изумителният брой почти сигурно е по-малък от реалния поради ограниченото тестване и хората, които не влизат в статистиката, защото умират вкъщи без медицински грижи, особено в бедните части на света, например Индия.

"Горещите точки" на заразата се променят през 22-те месеца от началото на пандемията и позицията на "червените зони" на картата постоянно варира. Сега коронавирусът удря тежко Русия, Украйна и други страни от Източна Европа, особено там, където слухове, дезинформация и недоверие в правителството пречат на ваксинационната кампания. Напълно ваксинирани са само 17 процента от пълнолетните в Украйна и едва 7 на сто от тези в Армения.

Новините от днес и със задна дата