понеделник, 1 ноември 2021 г.

Тази държава въвежда локдаун след първи регистриран К-19 случай

  

Островната държава в южната част на Тихия океан Тонга регистрира първия си случай на коронавирус. Заразен е човек, който се е върнал от Нова Зеландия.

Премиерът на страната заяви, че жителите на острова трябва да се готвят за локдаун тази седмица.  Това подтикна холяди хора там да се ваксинират, на фона на предупреждения за пълен локдаун от властите, предаде CNN. 

Тонга беше една от малкото страни в света, които досега нямаха нито един случай на Covid от началото на пандемията. Но в петък премиерът на страната Похива Ту'онетоа потвърди първия си положителен случай от пътник, пътувал от Нова Зеландия.

Пътникът е бил напълно ваксиниран, тестът му е бил отрицателен в Нова Зеландия преди  полета. Премиерът обясни, че всички служители на летището, които са били в контакт с някой от пътниците на полета, са поставени под карантина и предупреди жителите на Тонга да се подготвят за потенциално блокиране на цялата страна.

„Трябва да използваме това време, за да се подготвим, в случай че повече хора се окажат заразени“, ​​каза той. След новината за положителния случай хиляди хора се втурнаха към центровете за ваксинация.


Населението на Тонга е около 100 000 жители, от които една трета са ваксинирани. Държавата е единствената конституционна монархия в Тихия океан и е разположена на над 170 острова в южната му част.

Новините от днес и със задна дата