петък, 19 ноември 2021 г.

COVID: След стряскащите данни Германия въвежда 2G и 2G+ ограничения

  

Изпълняващият длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел и 16-те премиери на провинции се договориха за няколко мерки за ограничаване на пандемията. Лидерите подчертаха необходимостта от ваксинации за всички служители на болници и старчески домове, съобщи DW.

Те се споразумяха и за въвеждането на "2G" ограничения за неваксинираните в тези региони, където е превишен определен процент на хоспитализация. "2G" се отнася до система, позволяваща свободно движение за развлекателни дейности само за geimpft oder genesen — "ваксинирани или възстановени".

Меркел отдавна подкрепя по-строги мерки за ограничаване на пандемията. Тя отново определи настоящата ситуация като "драматична".

Ваксинацията в Германия е само около 68% и е по-ниска в източните и южните региони на страната, където нивата на заразяване и хоспитализация са достигнали рекордни нива.

Новият еталон за по-строги регулации

Така наречената честота на хоспитализация ще бъде новият еталон за въвеждане на по-строги регулации в Германия: Ако повече от трима на 100 000 жители в даден регион са хоспитализирани с COVID, правилото за 2G ще се прилага за всички обществени развлекателни дейности в дадена провинция. Ниво от шест на 100 000 ще изисква хората да покажат допълнителен отрицателен тест за COVID ("2G+"). От ниво от девет следва да бъдат приложени допълнителни мерки като ограничения за контакт. В момента всички германски провинции с изключение на Хамбург, Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Саарланд са на нива над три на 100 000. Саксония-Анхалт и Тюрингия са на нива над девет.

В отговор на растящите числа провинциите Саксония и Бавария по-рано този месец вече наложиха 2G ограничения.

В четвъртък в цялата страна за 24 часа бяха регистрирани над 65 000 нови случаи, което е абсолютен рекорд. Здравните служители предупреждават, че броят вероятно ще се удвои поне.

Лотар Вилер, директор на института "Роберт Кох", който е най-сериозната експертна инстанция в Германия, направи необичайно драматично изказване относно ситуацията с коронавируса в Германия. "Влизаме в сериозна криза и ще преживеем много тъжни коледни празници, ако веднага не се вземат мерки", предупреди Вилер.


Федералният парламент гласува по-рано в четвъртък да не се удължава "епидемичната ситуация от национално значение", след като изтече на 25 ноември. Извънредната ситуация беше въведена през март 2020 г. като правно основание за федералното правителство на Германия да може да предприема действия в цялата страна, като например налагане на ограничения за пътуване.

Партиите, които трябва да сформират следващото правителство, предложиха нов набор от правила, които все още трябва да бъдат одобрени от Бундесрата, горната камара на парламента.

Плановете включват задължителни ежедневни тестове за служители и посетители на домове за възрастни, независимо дали са ваксинирани или не.

Те също така включват "3G" правила (geimpft, genesen, oder getestet — "ваксинирани, възстановени или тествани"), които изискват от хората да представят доказателство за пълна ваксинация или възстановяване или валиден отрицателен тест за COVID на работните места и в обществения транспорт. Действието на правилата за работа от дома също ще бъдат възстановени.

Новините от днес и със задна дата