неделя, 28 ноември 2021 г.

Десетки хиляди протестираха в Австрия срещу задължителната ваксинация за Covid-19

  

                                 Снимка: YouTube скрийншот

Близо 40 000 души, повечето от които работещи в Австрия чужденци, протестираха в няколко австрийски града срещу задължителната ваксинация срещу коронавируса и ограничителните мерки, предаде АПА.

Най-многобройна бе акцията в Грац, където се събраха около 30 000 души в една от най-големите демонстрации в града от 1945 година.

Между 5000 и 6000 бяха протестиращите в Клагенфурт по оценки на полицията, а около 3000 - в Санкт Пьолтен.

Заради четвъртата вълна на пандемията и за да се избегне колапс на здравната система на фона на рекордната заболеваемост, Австрия обяви от 22 ноември до 12 декември общонационален локдаун, който предизвика обществено недоволство. Властите освен това планират ваксинацията срещу Ковид-19 да стане задължителна от февруари 2022 година.

През изминалата седмица броят на новозаразените се стабилизира, макар и на много високо ниво. В петък бяха регистрирани 12 245 нови случая, но все пак претовареността на болниците не се е засилила.

Правителството задейства и нови помощни мерки за засегнатите от ограниченията, включително удължаване на схемата за запазване на заетостта до края на март. Служители, които са в принудителен отпуск 10 месеца и повече, ще получават и еднократна субсидия от 500 евро. 


Освен това компаниите, разчитащи на сезонния туризъм, ще разполагат със стартова помощ от 65 процента от брутната заплата за наемане на висококвалифицирани служители. Най-вече хотелите обикновено трябва да наемат множество сезонни работници и се оплакваха от несигурността на икономическите перспективи.

Новините от днес и със задна дата