понеделник, 29 ноември 2021 г.

КПКОНПИ за Кирил Петков: Не приемаме декларации за несъвместимост, те са при президента

  

                                     Снимка: Булфото

Антикорупционната комисия отговори на спецпрокуратурата по казуса Кирил Петков и изисканите от обвинението декларации за несъвместимост, които са нужни на прокурорската проверка по повод гражданството на лидера на ПП. 

"По повод изявление на говорителя на Специализираната прокуратура, разпространено в медиите, Пресцентърът на КПКОНПИ уточнява, че не се занимава с декларации за несъвместимост, а само с такива за имущество и конфликт на интереси", заявиха от КПКОНПИ.

"На 23 ноември 2021 г. в Комисията е постъпило писмо от прокурор от Специализираната прокуратура, с което се изискват копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката.

Днес, 29 ноември 2021 г., исканите заверени копия са изпратени в Специализираната прокуратура", съобщават от антикорупционната комисия. 

Според закона, пред КПКОНПИ се подават само декларации за имущество и интереси, припомнят оттам. "Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението - в случая, пред президента на Република България", пише още до медиите КПКОНПИ.

По-рано от спецпрокуратурата обявиха, че удължават срока на проверката до 15 декември, защото чакат декларации за несъвместимост. От отговора на КПКОНПИ следва, че трябва да ги потърсят от Президентството.


Проверката започна след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна.

"На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд", обяви прокуратурата в специално съобщение по темата. Документите от КС вече са получени, обясни прокурор Кръстев.

На 27 октомври Конституционният съд се произнесе, че частта от президентския указ, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър, нарушава Конституцията.

Делото пред КС бе заведено от депутати от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. 

Конституционните съдии обаче изтъкнаха, че президентът няма задължение да провери декларацията на Петков, че няма друго гражданство освен българско.

Самият Петков пък твърди от самото начало на сагата, че той е направил всички необходими действия от своя страна и съвсем навреме си е подал декларацията за отказ от канадско гражданство.

Новините от днес и със задна дата