събота, 20 ноември 2021 г.

Зловещата фактология на убийството на Евгения Владимирова ВИДЕО

 

Това е една зловеща семейна история. За една жена, която никога няма да се прибере у дома. За един мъж, който вероятно ще остане за дълги години в затвора и за едно дете, което остава без родители.

Припомняме, че Евгения Владимирова е обявена за издирване на 14 октомври. Пред МВР съпругът ѝ Орлин Владимиров обяснява, че е отишла на фитнес и никога повече не се е прибрала у дома. Как се стига до разкриването на жестокото убийство - разказва Тина Ивайлова в Нова ТВ.

20 дни, след като Евгения изчезва журналистката се свързва с Орлин по телефона. Провеждат следния разговор:

Имаше ли нещо съмнително в деня, в който жена ви изчезна?
-Ами правихме тренинги с работодателите ни. В  смисъл скучен ден, да го наречем. Не мога да го свържа с каквото и  да било.

Всъщност как разбрахте, че е изчезнала?
-Като не се прибра.

Вие за себе си какво мислите, че се е случило?
- Ами, честно казано нямам някаква версия, която да мога да кажа, че ми се струва истинска. Общо взето всякакви неща изкоментирахме, всичко завъртяхме. 

Уговаряме си среща с Орлин в центъра на София ден преди да бъде задържан и обвинен в убийството на Евгения. Разговорите и в двата случая са, след като вече знаем, че има доказателства, че той е убил съпругата си, а баща му Пламен е скрил тялото ѝ. Бащата на Орлин – Пламен, е дългогодишен кадър на службите. Отговарял е за района на Перник като агент на ДАНС. Там той скрива и тялото на Евгения, след като синът му я е убил. Цял месец Орлин симулира, че търси съпругата си, наема и частен детектив, без да подозира, че случаят е разплетен още в първите дни. Той и баща му са  основните заподозрени. Причината да не бъдат задържани и обвинени още, след като младата жена е обявена за издирване, е именно липсващото тяло.

Криминалният психолог Тодор Тодоров и екипът му се включват в разследването още в самото начало. Говорихме и с него: 

През тези всичките дни Вие сте били убедени, че са те?
-Едно е да имаш вътрешно убеждение, друго е да намериш достатъчно доказателства за това. 

Доказателството е тялото най-категорично?
-Това е нещото, което може да се свърже по категоричен начин било с местопрестъпление, било с начин на извършване на престъплението. Доказано е научно, че когато има убийство, извършено чрез удушаване, задушаване или както искаш го наречи, в по-големия процент от случаите това се прави от близък.


Как се включи вашият екип в разследването?
 - Мисля, че на същата вечер или може би на следващия ден с мен се свърза една от приятелките на Евгения. Беше много притеснена. Беше странно да изчезне, защото има дете. И аз съответно говорих с колеги от СДВР. Дадох и моето мнение, че най-вероятно се касае за убийство и после разбрах, че и техните предположения са такива.

Един от първите заподозрени за убийството е съпругът ѝ. Други заподозрени, освен него, имало ли е?
-По начина, по който сме обсъждали с неговите близки и роднини, и с колегиите от сектор “Убийства“, категорично се насочихме към него и към неговия баща.

Защо? Показанията ли ги издават?
-Не само това. Имаше доста несъответствия в техните показания. В нашия екип имаме криминален лингвист, който може от това, което е дадено като показания, и от това, което някой е говорил да извлече скрития смисъл в думите.

Криминалният лингвист, който хваща Орлин в лъжа, е Христина Шушкова.

„Речта на Орлин потвърди за нещастие подозренията, че Евгения не е жива. Той имаше един специфичен изказ, който се забелязва при хора, които имат виновно знание или участие в някакво престъпление. Силно се дистанцираше от нея. Финализираше работата на полицията постоянно, което говори за едно желание от негова страна повече да не се разследва. Търсеше информация, което беше неговия приоритет.


В 27-минутен разговор с Тина Ивайлова той веднъж не спомена Евгения по име. Тя беше: тя, тя, тя. Нямаше никаква емоционална свързаност с изчезналия човек, който се предполага, че би трябвало да му е много близък, трябва да се притеснява за нея. Нямаше такива индикатори при него. Това обикновено в 99% от случаите се случва при хора, които би трябвало да имат някакво участие в някакво такова престъпление“, обясни Шушкова.

Издирването започва на 14 октомври, вечерта преди това в дома на Орлин и Евгения са няколко от нейните приятели. Една от приятелките и получила смс от Евгения, че след тренировка ще се видят. Съобщението е изпратено, след като жената вече не е била жива.

Г-н Тодоров, Орлин ли е отговарял от нейния телефон на приятелите ѝ?
-Да, той е отговарял. Това беше другото важно нещо, на което стъпихме при анализа, защото беше  потвърдено от лингвиста. Всъщност става ясно,  че  е той, заради отговорите, които от един момент нататък не са нейни.

„Това беше съвсем друг вид изследване. Нарича се стилометрично изследване на речта. Оказа се, че това  изречение, ако не се лъжа в 16.58 ч., което е изпратено от телефона на Ети, не е типично за нея. Много по-типично е за Орлин. Самата структура на изречението, пунктуация и други лингвистични компоненти, които разглеждахме. По този начин ние успяхме да сложим една времева рамка кога тя  е престанала да пише, защото идеята в неговата версия беше, че тя си е написала това съобщение”, обясни Христина Шушков.

Това всъщност е бил и неговият неуспешен опит да заблуди разследването и то да тръгне в друга посока. След като Орлин и родителите му са задържани, часове отнема на разследващите и психолозите, докато стигнат до самопризнанията им. Отказват полиграф. Пръв проговаря бащата – Пламен Владимиров, разказва криминалният психолог Даниел Генков.

„На Пламен му отнеха няколко часа, за да стигне до самопризнанието, като първоначално имаше интелектуална битка между нас и в хода на разговорите той започна да си противоречи страшно много във версиите, които дава. Като едно от най-големите противоречия в които влезе беше свързано със сина му. Пламен каза, че е бил там в деня на нейното изчезване, за да носи някакви книги с куфар. Противоречието беше свързано с това, че Орлин казва, че  в деня на изчезването на Евгения баща му не е бил там“, обясни Даниел Генков.

Отново разговаряхме и с психолога Тодоров.

Той сам си е казал, че е носил книги с куфар същия ден?
 -Да, това е част от тяхното алиби. Трябваше по някакъв начин да обясни защо е дошъл до София през това време. Когато ставаше въпрос за първото показание на бащата, колежката, която е лингвиста категорично определи, че един от проблемните моменти, в неговите показания, е куфарът, за който той говореше. С изнасянето на книги тя определи, че всъщност това е възстановяване на двигателна памет за носене на нещо, което е много тежко.

Какво каза, когато си призна?
- Около 14.30 ч. синът му се е обадил. И първата дума, която е казал е била: „Бащата!“. Тази дума е много специфична, защото така Орлин се обръща към Пламен. Аз използвах тази дума като внушение за желание да продължи да говори в тази посока. Орлин е казал нещо от рода на „Бащата, свърших работата".

От къде бащата на Орлин знае какво се е случило?
-Дни преди това Орлин споделя на баща си за проблемите във връзката им и така го прави съпричастен на тази вътрешно-семейна драма. Пък и бащата все пак е дългогодишен служител на службите за сигурност. Обикновено такива хора, в такива моменти си мислят най-лошото.

Бащата как реагира като видя снимката с тялото на Евгения от мястото?
-Хладнокръвно. Каза, че това е куфара с който са пренасяли книгите, но в него не е имало такова нещо.

Такова нещо?
-Това е нормално от гледна точка на това, че когато човек види продукта на престъпление му е много тежко да нарече името на жертвата, или нещо с което всъщност да я персонализира, защото той знае, че е виновен за това което се е случило. Участник е в събитието.

Пламен Владимиров помага ли в изнасянето на тялото?
-Той влиза в апартамента и Орлин всъщност сваля куфара. Двамата тръгват  от София до Перник в нетрезво състояние.В своето самопризнание Пламен каза, че е признал на жена си какво се е случило.

Заплашвал ли е жена си да мълчи?
-Нямаме такава информация. Въпреки, че Пламен е доста деспотичен и в семейните си отношения е много авторитарен. Той в голяма степен може да се каже, че е държал в подчинение тази жена и не се е отнасял много добре с нея в годините на тяхното съжителство. Тя самата е в ролята на жертва в семейните им отношения.

Повече гледайте във видеото.

Новините от днес и със задна дата