вторник, 2 ноември 2021 г.

Българската газова асоциация: Поевтиняването, за което говорят, не е вярно, това е лъжа!

  

Цената на природния газ през ноември ще бъде по-ниска от тази през октомври. КЕВР се ангажира да не допусне шоково поскъпване на парното и тока от догодина.

"Щеше да бъде добре, ако беше истина. Поевтиняването, за което говорят, не е вярно.

Ако не беше изречено на червения килим - в Министерския съвет, и ако зад него не бяха застанали вицепремиерът Донев, председателят на КЕВР, нямаше да му обърнем внимание. Казва се една малка част от фактологията, а тя се украсява с една лъжа. Обявява се, че цената на природния газ се намаля с 1,35 лв. на мегават час", каза председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов пред "Bulgaria ON AIR".

По думите му това е вярно, но се отнася за крайните снабдители и "Топлофикация".

"Същевременно се премълчава, че цената за индустриалния сектор се увеличава с 25,33 лв. на мегаватчас. Това не е проблем в решението на обществения доставчик да направи такава структура, тоест да предложи на битовите потребители по-ниска цена. Проблемът е, че не се изговаря за сметка на какво е. В официалното изявление, което беше направено в МС, обявиха, че това е било постигнато след продължителни преговори през март месец т.г. с "Газпром експорт". Ако не е тъжно, щеше да бъде смешно. Такива разговори да променят цена, без да има анекси, това не само, че не е вярно, но и подвежда обществото", допълни Павлов.

Председателят на Българската газова асоциация подчерта, че когато съберем двете цени, имаме средно увеличение с 12 лв. на мегаватчас за страната.

"Това означава, че тези разговори, които водихме преди, от тях не само, че няма промяна, но и продължава да се увеличава цената на газа. Нищо не се прави, за да се коригира тази ценова формула. Настояваме да се проведат разговори със "Сокар" и с "Газпром експорт", настоя той.

Павлов попита кой прави одит на "Булгаргаз" за това какви решения вземат и какъв е резултатът.

Какви са причините обаче България да не получава азерски газ, който в момента е на по-ниски цени, отколкото природния газ внос от Русия?


"Ние имаме договор с азерската страна. Миналата седмица излезе съобщение от "Булгартрансгаз", че има осигурен капацитет на входна точка от Гърция на 1, 2 млрд. От тях сме ползвали към 250 млн. Няма пречки газът да бъде приет в България. Има други причини. Азерският газ е 5 пъти по-евтин от това, което получаваме", обясни Павлов.

И добави, че за "Топлофикация" ще има поевтиняване с 1,35 лв. Според него проблемът е, че не се говори да приемането на по-нормална цена.

Новините от днес и със задна дата