вторник, 23 ноември 2021 г.

Дискусията на тема "Правосъдие" - Смяна на главния прокурор, закриване на спецзвената

 

Обсъжда се и законова промяна, която да даде възможност за освобождаването на главния прокурор или намаляване на мандата му. Закриване на специализираните съд и прокуратура, разпускане на действащия Висш съдебен съвет (ВСС), смяна на ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), бърз избор на нов Инспекторат към ВСС, обжалваемост пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство. Намаляване на съдебните такси.

Това са първите задачи на евентуалното съвместно бъдещо управление в областта на правосъдието, около които се обединиха днес "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

От страна на ПП участват Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова

БСП е представено от Иван Иванов, Крум Зарков, Таня Найденова, Филип Попов и Явор Димитров.

От ИТН представителите са Александър Рашев, Андрей Михайлов, Ива Митева и Радостин Василев. А от страна на ДБ участват Атанас Славов, Иван Велов, Иван Димитров и Надежда Йорданова.

"Това, което ще обсъдим е изключително важно, защото ако тук не се разберем, всичко останало няма да има смисъл. Нека главният прокурор сам да си подаде оставката, за да не се занимаваме с него", заяви в началото на дискусията съпредседателят на ПП Кирил Петков, като всички присъстващи се съгласиха с това .

"Има 5 цели, които трябва да постигнем. На първо място трябва да се постигне независим съд, реформа в прокуратурата, реформа в регулаторните органи, реформа в антикорупционната комисия и по-добър достъп на гражданите до правосъдие", заяви адвокат Надежда Йорданова от ДБ.

Според нея това са мерки, които могат да се постигнат в първите 100 дни управление.

По отношение на реформата в Прокуратурата от ДБ смятат, че на първо място стои въпросът главният прокурор да подаде оставка. Освен това е важно да няма пряко политическо кадруване, както и да се намали мандата на главния прокурор на 5 години.

Според Атанас Славов (ДБ) ВСС трябва да се състои в мнозинството си от съдии, пряко избрани от съдии. Той допълни, че има и възможност да има два отделни съдебни съвета - за съдии и за прокурор.


Това ще изключи рисковете от политическа намеса. Освен това изборите на председателите на върховните съдилища да стават "пред очите на всички", като кандидатурите да са на магистрати от самите съдилища. Това, според него, ще спре политическото кадруване.

"Ако все пак не се стигне до разделяне на два съдебни съвета, то тогава да се мисли за балансиране на квотите", каза Славов.

Според него е необходимо главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка или да бъде освободен.

ДБ предвижда и въвеждане на индивидуална конституционна жалба, намаляване на съдебните такси, гаранции за независима адвокатура.

"Има проблем с дефицит на доверие в правосъдието. Това означава, че няма справедливост", посочиха от ИТН.

Най-общо визията на ИТН е осигуряване на правата на гражданите и фирмите, както и осигуряване на истински независима съдебна власт. Важното за ИТН е и връщането на доверието на гражданите в правосъдната система.

"България от доста години страда от дефицит на доверие към институциите. За съжаление, когато този дефицит на доверие е в правосъдната система, това означава, че липсва справедливост", коментира Радостин Василев от ИТН.

Андрей Михайлов (ИТН) посочи, че реформата е належаща, неизбежна е и ще се случи. По думите му, реформата на Висшия съдебен съвет (ВСС) е най-големият инструмент за въздействие в съдебната власт. Според Михайлов изменение на Конституцията към момента е правно и политически трудно да се прогнозира и призова по-скоро да се мисли за промени в Закона за съдебната власт.

От ИТН предлагат ВСС да се раздели на съдийски и прокурорски съвет, не само на колегии, а при невъзможност, защото това изисква конституционна промяна, да се реформира дейността на ВСС.

От ИТН също имат идея за намаляване на парламентарната квота във ВСС. Ива Митева каза, че е противник на премахването изцяло на партийната квота във ВСС, защото това ще капсулира системата.

"Кариерните бонуси трябва да ги отменим незабавно", посочи още тя.

В програмата на ИТН е залегнала възможност за пряк избор на главния прокурор, но това пак предполага промяна на Конституцията.

От ИТН поставиха и темата за законопроект за частния фалит.

Ива Митева заяви, че мажоритарната изборна система няма да е червена линия за ИТН. Тя посочи, че Централната избирателна комисия трябва да бъде направена абсолютно деполитизирана и независима, да се премахнат партийните квоти и да се редуцира до седем-девет членове.

От БСП предлагат закриване на спец съда и прокуратура; изменение на чл. 139 от Закона Съдебната власт, който разширява правомощията на главния прокурор; реформа на КПКОНПИ; правосъдното министерство да е автор и съавтор на законопроектите за реформиране на съдебната власт.

"Това са основни наши приоритети, които са възможни. От видяното, разбираме, че имаме голямо припокриване. Имаме и някакви различия", каза Филип Попов от БСП.

"Гешев е главната цел на всички", посочиха още от левицата.

"Не е само корупцията по високите етажи. Трябва да се насочим към предотвратяване на всякакъв вид престъпност", каза Крум Зарков. Той посочи още, че правата на българина са задължителни в много висока степен, но обикновено това е само на хартия, затова трябва да се промени ЗУДОФ, за да не се стига до Страсбург, а делата да се приключват в България.

Новините от днес и със задна дата