вторник, 23 ноември 2021 г.

В Германия обмислят много по-твърди мерки, включително и задължителна ваксинация

  

Във вторник Германия съобщи за рекордна седемдневна честота на коронавирусни инфекции, докато страната се бори с четвъртата вълна от пандемията. Най-тежко засегнатите ѝ провинции са готови да наложат още по-строги ограничения в опит да спрат разпространението на вируса, съобщи DW.  Агенцията за обществено здравеопазване "Роберт Кох" (Robert Koch Institute (RKI)) обяви ниво от 399,8 инфекции на 100 000 души за период от седем дни, в сравнение с 386,5, отчетени в понеделник. Броят на потвърдените нови случаи в рамките на 24 часа стигна 45 326, което е увеличение с 13 278 положителни теста спрямо същия ден преди седмица. Броят на починалите от болестта се е увеличил с 309.

На изток и на юг са най-силно засегнати

В няколко германски провинции натоварването далеч надхвърля средното за страната - особено в източната и южната част на страната. Саксония регистрира 969,4 случая на 100 000 във вторник, следвана от Тюрингия с 685,3 и Бавария с 644,9. И трите провинции имат под средното ниво на ваксинация.

Досега Германия отхвърля призивите за въвеждане на задължителна ваксинация, въпреки че водещи юридически експерти твърдят, че подобен ход би бил съвместим с конституцията.

Няколко премиери на провинции, включително тези на Баден-Вюртемберг и Бавария, излязоха в подкрепа на задължителната ваксинация.

Въпреки това изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Йенс Шпан потвърди, че против подобен ход, като каза пред телевизия ''Дойчландфунк'' (Deutschlandfunk), че задължителните ваксинации няма да "решат нашия остър проблем" с четвъртата вълна. В интервю във вторник той отбеляза, че ще бъде трудно да се приложи мярката, тъй като глобите засягат повече бедните, отколкото богатите, например.

В момента 68% от населението на Германия е напълно ваксинирано, едно от най-ниските нива в Западна Европа.

Провинциите обмислят по-строги мерки

Скокът на инфекциите напоследък кара правителствата в няколко от 16-те германски провинции да обмислят ограничения, които вероятно ще засегнат особено тези хора, които са избрали да не бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Бранденбург обмисля да обособи определени сектори за търговия на дребно, достъпни само за хора, които могат или да докажат, че са имали и са се възстановили от COVID-19, или че са ваксинирани. Това така наречено 2G правило ще се прилага и за всички услуги, изискващи близък физически контакт, спортни съоръжения, закрити детски площадки, музеи, паркове за отдих, зоологически градини и ботанически градини.


Правилото "2G" се отнася до система, позволяваща свободно движение за развлекателни дейности само за geimpft oder genesen — "ваксинирани или възстановени".

Берлин - столица на Германия, а също и една от 16-те провинции, също заяви във вторник, че ще разшири правилото за 2G за търговия на дребно, хотели, учебни заведения за възрастни, шофьорски курсове и спорт. Предприятията, които продават стоки от първа необходимост, като супермаркети и дрогерии, ще бъдат свободни за достъп.

Съобщава се, че Тюрингия обмисля да наложи полицейски час до средата на декември за неваксинирани хора от 22 часа до 5 часа. Държавният парламент трябва да гласува тази и други мерки в сряда.

Като знак, че ограниченията вероятно ще се затягат с напредването на зимата, се отменят все повече от световноизвестните коледни базари в страната - в Щутгарт, Бавария, Бранденбург и Саксония.

Първоначално беше планирано пазарите да се състоят със строги превантивни мерки.

Извънредната ситуация беше въведена през март 2020 г. като правно основание за федералното правителство на Германия да може да предприема действия в цялата страна, като например налагане на ограничения за пътуване. Партиите, които трябва да сформират следващото правителство, предложиха нов набор от правила, които все още трябва да бъдат одобрени от Бундесрата, горната камара на парламента.

Плановете включват задължителни ежедневни тестове за служители и посетители на домове за възрастни, независимо дали са ваксинирани или не.

Те също така включват задействането на правилото "3G" (geimpft, genesen, oder getestet — "ваксинирани, възстановени или тествани"), според което хората трябва да представят доказателство за пълна ваксинация или възстановяване или валиден отрицателен тест за COVID на работните места и в обществения транспорт.

Действието на правилото за работа от дома също ще бъде възстановено.

Новините от днес и със задна дата