събота, 6 ноември 2021 г.

Доц. Иванов посочи защо трябва да има пълен локдаун още сега ВИДЕО

 

Броят на починалите с COVID-19 не пада под 160 души на ден, а във вторник достигна ужасяващите 310 души. Въпреки това министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров определи като работещи наложените мерки със зелените сертификати. 

"COVID-19 ще остане и ще премине в по-щадящ вариант, и заболяването ще преминава по-леко", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS  ръководителят на Националната референтна лаборатория при Центъра по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов.

"Делта плюс вариантът в България е този, който е предимно във Великобритания. Няма опасност той да бъде доминиращ. При нас 13 са регистрирани до момента. Няма драстични разлики в протичането на заболяването", заяви още специалистът.

Той добави, че ефективността на ваксините към Делта плюс е същата като към Делта, но никоя ваксина няма 100% ефективност, дори при трета бустерна доза.


Доц. Иванов информира, че бустерна доза на Janssen е одобрена да се постави само два месеца след втората доза.

Според специалиста повечето случаи при по-млади хора е разбираем, защото голяма част от възрастното население вече е преболедувало и вирусът се насочва в друга посока. За него рискът от връщането на децата в училищата не е много голям. 

Доц. Иванов смята, че трябва да има пълен локдаун в страната.

Новините от днес и със задна дата