събота, 6 ноември 2021 г.

Зам.- шефът на ГДБОП ни кара да вярваме в таласъми

  

                                 Скрийншот: bTV

Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ "Хемус" накрая стигат до един обикновен човек. Това заяви зам.- шефът на ГДБОП Любомир Николов пред bTV.

"Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили", каза Николов.

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия и който няма никаква строителна дейност.

"Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари", каза Николов.

Той посочи, че "обикновеният човек" на върха на "пирамидата" не е бил задържан до момента.

"Банката е установена по категоричен начин, но за момента ще запазим в тайна коя е тя", каза Николов.

По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

"При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение", каза Николов. При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева. "Не са заплатили тези такси и са изтеглили парите", каза Николов.

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани - включително и пред съдия, и освободени.

Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари. Николов коментира още, че категорично не става въпрос за политическо мероприятие във връзка с предстоящите парламентарни избори.


"Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи", каза Николов.

По думите му унищожението на документите е спряно навреме.

От всичко дотук, става ясно едно. Няма да кажем банката. Няма да кажем човека. Няма да кажем къде са саковете и чувалите с парите. Нищо няма да кажем, но вие трябва да вярвате в таласъмите. А ние не можем да вярваме в таласъми, ето защо:

Хайде сега да ни обясни г-н Николов, как в един и същи ден превеждаш парите в една банка и същите пари биват изтеглени в брой при положение:
1. При теглене на 10000 лв правиш предварителна заявка най - малко 24 часа по-рано-при наличието на толкова пари в сметката ти.
2. При теглене на 100000 лв освен горепосоченото си длъжен да си осигурил и да си представил предварително документи че си осигурил бронирана кола и въоръжена охрана-както и наличието на толкова пари в сметките ти.
3. Българската банкова система е обвързана със системите на наблюдение и контрол на Европейския съюз където при транзакции в брой на суми над 50000 евро се задейства проверка от страна на контролните органи на европейската централна банка.

В дейността по изграждането на автомагистрала "Хемус" и в цялата дейност на държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД има сериозни притеснения за огромни суми, които са преведени на строителни фирми, без да е ясно какво произтича от тях, обществото ще разбере, коментира пред журналисти в Благоевград служебният премиер Стефан Янев, който е на посещение в града. Зам. шефа на ГДБОП говори за един човек на върха на пирамидата, който усвоил парите. Мин. председателя за фирми. Поне да бяха се споразумели, та да не стават смешни с тази съшита с бели конци история.

Новините от днес и със задна дата