четвъртък, 18 ноември 2021 г.

Проф. Дуранкев с мрачни данни за колапса на икономиката при служебното правителство

  

България е сред първите десетина страни в ЕС с неочаквано висока инфлация - 5,2% на годишна база към октомври. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев, специалист по маркетинг и стратегическо планиране.

Увеличението на дълга до 3,3 млрд. лв. е солидно и заедно с инфлацията ще ни принуди да спрем всякакви приказки за еврозоната и участие в европейски проекти, посочи експертът.

„Увеличаването на дълга не е само характеристика на България, но и на много европейски страни. В момента при европейската икономика не се забелязва добра кондиция между икономика и общество.

А добрата кондиция на икономиката и обществото е когато има висок икономически растеж – над 6%, в България ще бъде под 4%, ниска безработица – под 3%, в България ще бъде над 3%, ниска инфлация – под 2%, в България може би ще бъде три пъти повече, балансиран външноикономически стокообмен, който в момента е дебалансиран, защото вносът изпреварва износа.

Ако сложим и ниските данъци, получаваме една хронична недостатъчност на приходната част на държавния бюджет. Допълваме хазната с непрекъснато емитиране на заеми. В конкретния случай правителството не е толкова отговорно за това, което се случва, колкото Народното събрание, което в краткия си живот даде бонуси на пенсионерите, продължи компенсациите по повод на пандемията и даде някакви екстри. Допълнително бюджетът бе натоварен още с инфлацията и блокирането или по-бавно функциониране на някои вериги за доставка“, обясни проф. Дуранкев.


Той подчерта, че има отделни сектори, в които инфлацията е рекордна и спрямо октомври миналата година достига 6%. При облеклото и обувките инфлацията е 8,3 – 8,5 на сто. Увеличението на битовите сметки е 3%, но централното газоснабдяване нарасна 26%, газообразните горива за битови нужди – 7,5 на сто, въглищата – 18,9%. Увеличение има и при дървата за отопление. Малката потребителска кошница за октомври спрямо септември увеличението е почти 2%, нехранителните стоки – 3,1, а услугите остават непроменени. Според проф. Боян Дуранкев около 60% от увеличението на цените е обосновано, но почти 40% се дължат на очакванията на бизнеса за постепенно допълнително поскъпване и използване на монополно положение.

„Минималната работна заплата, която е 650 лева, в момента трябва да бъде компенсирана поне до 690 лева, за да не пропада обикновеното семейство. Много се надявам, че Министерски съвет и Народното събрание ще внесат предложение за минимална заплата над 700 лева, иначе няма да има работници. Има само три сигурни начина за овладяване на растящата инфлация. Нито един от начините обаче не се знае. В момента правителството няма разумни и законови начини да овладее инфлацията, особено тази, която се дължи на увеличението на цените без да има основание за това. Това ще води до съществени проблеми и през следващите години“, обясни проф. Боян Дуранкев.

Новините от днес и със задна дата