вторник, 30 ноември 2021 г.

НАТО: Русия ще плати висока цена в случай на военна агресия срещу Украйна

  

В случай на военна агресия от страна на Русия към Украйна НАТО ще застави Москва "да плати висока цена", заяви на брифинг в Рига, Латвия, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитират го Ройтерс.

"Имаме различни варианти за това и през годините сме демонстрирали нашата способност да поддържаме тежки икономически и финансови, а така също и политически санкции, каза Столтенберг. Той не даде отговор на въпроса дали НАТО планира някакви военни мерки и действия в подкрепа на Украйна.

Повод за коментара му е концентрацията на руски военни сили близо до границата с Украйна. Генералният секретар на Алианса ги нарече "неприемливи действия".

"Също и фактът, че засилихме присъствието си тук в региона, както в региона на Черно море, така и в този на Балтийско море, по въздух, земя и суша, е пряка реакция на руското военно нахлуване в Украйна, на незаконното анексиране на Крим", добави Столтенберг.

По-рано прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков, заяви, че Руската федерация наблюдава внимателно идващата от западните страни информационна кампания с цел да бъде представена Москва като заплаха за мирния процес в Украйна. Песков не изключи, че въпросната кампания се явява камуфлаж за прикритие на "агресивни помисли, които имат почва в Киев".


Прессекретарят на Путин добави още, че "съвсем погрешно разни предислоцирания на военни сили на РФ се асоциират с агресивни планове".

Междувременно в акваторията на Черно море се проведоха изпитания с два американски катера, предоставени през ноември от САЩ на Украйна. Двата военни кораба са преминали успешно изпитанията в открито море, където тренирали маневри и други задачи.

 

Новините от днес и със задна дата