неделя, 14 ноември 2021 г.

Опциите за гласуване са три, ако изберете грешната, няма да можете да гласувате или за президент или за парламент / ВИДЕО

 

Какво трябва да се знае за машинния вот и как да гласуваме

Избирателят трябва да получи от член на секционната избирателна комисия карта, която се поставя в слота на машината. Важно е да се отбележи, че независимо от това, че вотът е 2 в 1, избирателят ще получи само една карта за гласуване. Дори в секцията да има 2 устройства, те няма да са по една за всеки вид вот.

Получената от члена на СИК карта трябва да се постави в слота на машината с чипа нагоре и да се натисне, докато не се чуе леко щракване. След това обаче няма директно да се появи бюлетина.

Вместо това всеки избирател трябва да посочи в кои избори иска да гласува. Ако иска да даде вота си и в двата вида избори, той трябва да натисне първата опция, която гласи "Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители".

Ако иска да гласува само за президент, той трябва да избере втората опция, която гласи "Избори за президент и вицепрезидент". А ако иска да гласува само за парламент – да избере третата, която гласи "Избори за народни представители". Тази стъпка е изключително важна, защото ако някой погрешка натисне например, че ще гласува само за депутати и после потвърди решението си, няма да може да гласува за президент и обратното.

След като избирателят е посочил в кои избори иска да гласува и е натиснал "потвърждавам", на екрана ще се появи какво е избрал. Ако е допуснал грешка, може да се върне назад и да промени избора си, а ако не е - отново да натисне "потвърждавам".

Едва след второто потвърждение, на екрана ще се появи бюлетина. Ако е избрал да гласува и в двата вида избор, първо ще се появи бюлетината за президент. Имената на кандидатите са разпределени в две страници. Гласоподавателят трябва да маркира своя вот, а след това може да натисне бутонът "Към избори за НС". Ако формацията, за която избирателят иска да гласува, е на втората страница, той трябва да натисне надписа "Следваща стр".


Когато намери партията или коалицията, за която иска да гласува, избирателят може да я маркира и да гласува и с преференция като натисне кръгчето с избрания от него номер, който може да е от 101 нататък.

След като вече е маркиран изборът и за двата вида избори, гласоподавателят трябва да натисне "Преглед". След това на екрана ще се появят кандидат-президентската двойка и формацията, за която е гласувал на парламентарни вот. Ако е гласувал с преференция, ще се появи и името на кандидата в листата.


Ако има допусната грешка, тя може да бъде поправена след натискането на "Промени избора". Ако няма грешка, избирателят трябва да натисне "Гласуване".

След това машината ще отпечата разписка, която гласоподавателят трябва да вземе след звуковия сигнал. Ако той е гласувал и в двата вида избори, ще се отпечатат две разписки. Дали една или две, разписките трябва да бъдат сгънати. След това избирателят трябва да вземе картата от машината и да я даде на член на секционната комисия, а разписките трябва да пусне в специална кутия. После трябва да се подпише в избирателния списък.

Резултати 

Два дни преди Централната избирателна комисия излезе с ново решение, според което става ясно, че ще има 100 процента преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии. Освен това няколко социологически агенции получиха разрешение да изпратят анкетьори в избирателните зали, за да извършват подобно проучване в деня на изборите. Това са „Тренд“, „Алфа Рисърч“, „Маркет Линкс“ и ,„Галъп“. 

Екзит половете имат една основна цел. Те информират избирателите как върви надпреварата в деня на изборите. Чрез тях се следят резултатите преди официалното им обявяване от ЦИК.

Във всяка изборна секция се изпраща екип от анкетьори. Те анкетират всеки трети човек, който излиза от избирателната секция. Той посочва коя партия е подкрепил. 

Резултатите се анализират веднага. По този начин става ясно как върви изборната надпревара, коя партия с колко процента напредва или съответно изостава. Отклонението от официалните резултати е в рамките на процент. Екзит половете имат и друго предназначение. Те правят демографския профил на избирателите на партиите. Чрез тях разбираме електоралните предпочитания на различните социални, етнически, възрастови, полови групи, както и тяхната представителност от общата бройка, които са гласували за дадена партия.

Новините от днес и със задна дата