събота, 6 ноември 2021 г.

Николай Витанов: Все още не излизаме от Долината на плача

  

Едва след изборите на 14 ноември можем да очакваме да се пречупи тенденцията на ръст при активно болните и починалите. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред bTV.

"Все още не излизаме от Долината на плача.

Пречупи се тенденцията на увеличаването на новозаразените на ден. Оттук нататък имаме продължаващо увеличаване и на активно болните и на смъртност. Тази тенденция ще се пречупи след 14 ноември", посочи Витанов и добави, че това развитие е "поднесено на Радев за президентските избори".

Ако до края на ноември новозаразените паднат до 2000 души на ден и българите не се отпуснат да пренебрегват противоепидемичните мерки, ще посрещнем с малко заболели Коледа", заяви проф. Витанов.

"Докато Пловдив и Ловеч не светят в тъмночервено, няма да има локдаун. Аз и преди това предвидих, че преди изборите няма да има пълен локдаун", заяви Витанов.


"Връщането на децата в училище може да увеличи броя на инфектираните, защото това е естественото развитие при събиране на много хора на едно място", а "това са 700 000 души в активната зона на коронавриуса", смята математикът.

Затова такова връщане на учениците в класната стая трябва да е много добре организирано, но според него в България това е трудно да стане.

 

Новините от днес и със задна дата