вторник, 23 ноември 2021 г.

Странни детайли и разминавания около убийството на възлюбената на кандидат-депутата Христо Кацаров

 

Министерството на вътрешните работи на Кралство Нидерландия и Централата на Европол в Хага бавят по неясни засега причини обстоятелствата, при които е умъртвена 31-годишната българка от Русе Елена Ганчева, пише Флагман бг.

Ганчева е била служител на Агенцията за сигурност на Европа и от 3 години е работела в централния ѝ офис, което прави смъртта ѝ още по-шокираща за близките ѝ в България.

Няма как да има публично известни данни за длъжността, която е заемала. Само подчертаваме, че през седалището на Европол в Хага минава най-секретната информация за борбата с тежката международна престъпност и тероризма, трафика на наркотици и изпирането на пари, организираните измами, фалшифицирането на евро и контрабанда на хора.

Паралелното журналистическо разследване за двойната смърт на Елена Ганчева и 32-годишния ѝ годеник Христо Кацаров от Бургас навлиза от днес във фаза, будеща недоумение не само по фактическата обстановка в апартамента на ул. „Емащрасе“, където, според криминалните полицаи на Холандия, е била намерена застреляна младата жена.

Дотук бе известно, че веднага след края на предизборната кампания за парламента, кандидат-депутатът от ГЕРБ във Втори МИР Бургас Христо Кацаров поема със самолет за Холандия, където е имал уговорка да се срещне, по негови думи, с годеницата си.


Срещата им трябвало да се осъществи в Хага, където двамата щели да прекарат почивката му след предизборната кампания.

Според оповестени сборни данни от холандски и български медии, Кацаров е пристигнал въоръжен с пистолет на мястото на срещата - в апартамента на Ганчева.Двамата се скарали, тъй като тя му отказала брак, след което той я застрелял и си тръгнал. Отново преминал две граници със самолет, с пистолета в себе си, прибирал се е в апартамента си в София и петък следобед, 19 ноември, се е самоубил със същия този пистолет, виждайки през прозорците, че към жилищния блок се приближават цивилни полицаи, за да го арестуват.

Дотук няма официална информация от българското МВР дали оръжието е законно притежавано или не. Това трябва да кажат от служба КОС към Първо РУ-Бургас, където е постоянният адрес на Христо, както и да посочат какви са причините, поради които се е налагало да носи лично оръжие, за да му се издадат разрешително при затегнатия у нас режим.

Ето какво съобщават приятелите на Елена, с които тя е поддържала тясна връзка в Хага. Първо, момичето е завършило Право в The Hague University of Applied Sciences – UNIFY, популярен ВУЗ за българите в Холандия.


Била е отличничка, печели конкурс за назначаването ѝ в Централата на Европол, след като е преминала през всички стъпала за специфичната престижна длъжност преди 3 г.

Точен, лоялен и целеустремен човек. Тя била винаги пряма в отношенията си с хората и е изключено да е подвеждала Христо за силата на чувствата си.

Тези, които я познават, смятат, че по-скоро той си е въобразявал, че може да има сериозна връзка с тази жена и е виждал бъдеще с нея в брак.

Ако чувствата им са или взаимни, тя не би допуснала до подобен фатален край. Елена Ганчева не е имала зачислено служебно оръжие от Европол.

Живеела в Хага oт 10 г. Апартаментът в къщата на „Ема щрасе“ Елена държала под наем. Тя е била на работа във вторник, 16.11.21 г. – в добро здраве.


След като не се явява в офиса на следващия ден, в късните следобедни часове за това необичайно от нейна страна поведение, е информиран близо до нея човек. Елена не отговаря и на мобилния й телефон.

В сряда вечерта близки до нея колеги влизат в апартамента ѝ, установяват, че нея я няма там. Всичко е подредено, няма следи от бурен скандал, какъвто би трябвало да последва, ако тя е отказала брак на пристигналия да я види любим. Елена просто липсвала в апартамента.

Затова е бил подаден сигнал до спешния телефон на МВР, че тя е изчезнала. В четвъртък полицията влиза в апартамента, но в отсъствието на близки на българката, след което до медиите стига новина, че вътре е намерена мъртвата жена.

От вътрешното ведомство на Холандия не са съобщавали тя да е била застреляна. Загадка остава къде, в апартамента, е намерено тялото и дали изобщо по жертвата е стреляно. Източник е категоричен, че сградата никой не е чувал шум, нито от скандал, нито от произведен изстрел.

На базата на разговори с много бивши съученици, колеги от Министерството на туризма и познати на Христо Кацаров – както в Бургас, така и в София, стана ясно, че той не е човек, който би планувал толкова прецизно убийство зад граница. За да пренесе оръжието си до Хага то би трябвало да комплектовано и със заглушител, което още повече усложнява пренасянето му.

Родителите на Христо са уважавани учители, баща му преподава физическо възпитание и спорт в началния курс на ОУ „Васил Априлов“. В Бургас семейството живее на ул. „Иван Богоров“.

Продължава да виси въпросът – законен или незаконен е пистолетът, с който Христо се самоубива в столичния кв. „Дървеница“, където е живеел, докато е бил парламентарен секретар, а по-късно и началник на кабинета на министър Николина Ангелкова.

Христо Кацаров е завършил бургаската НЕГ и политология в СУ “Климент Охридски“, след което се установява в столицата и е член на структурите на ГЕРБ.

От 2017 г. до изтичането на мандата на предходното редовно правителство е работел в Министерството на туризма. Семействата и на двамата погубени млади хора са в шок. Тялото на Ганчева все още не е освободено от органите на тамошното МВР, а тялото на Христо се намира в столичната катедра по Съдебна медицина.

Новините от днес и със задна дата