вторник, 2 ноември 2021 г.

Жълт код за опасно време за 6 области, къде ще вали

 Опасно силен вятър и проливни дъждове в цяла България - България -  DarikNews.bg

Предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър в шест области в Северна България издаде за утре Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Предупредителният жълт код е в картата с опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Шестте области

в Северна България, в които утре ще има силен вятър, са Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище.

В близките до Стара планина райони от областта ще се усили южният вятър, който ще се прояви като фьон, с пориви между 20-24 метра в секунда, предупреждават синоптиците от НИМХ.

Ето и останалата прогноза за времето:

През нощта над Източна България ще се задържи облачно, почти без валежи. До сутринта в равнините и низините в западната половина от страната отново ще се образува ниска облачност или мъгла, в планинските райони там ще бъде предимно ясно. Минималните 

температури ще бъдат от около 0 градуса на места в западните райони до около 10 градуса по Черноморието, информират от НИМХ, цитирани от БТА.

Утре по преминаването на бърз атмосферен фронт от запад ще се увеличи и средната, и високата облачност.

На много места от запад на изток ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще се усили до умерен, в Източна България - временно силен и там през деня ще има краткотрайни разкъсвания на облачността. Силен ще бъде вятърът и в планините, а на места в Предбалкана има повишена вероятност да духа фьон. Максималните температури ще бъдат от около 10 градуса на места в западните райони, където и валежите ще бъдат по-съществени, до 17-18 градуса в отделни райони на Източна България.

Черно море

Над Черноморието облачността ще бъде по-често значителна. Вечерта ще превали дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър. Ще бъде малко по-топло, с максимални температури на въздуха 15-17 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 14-15 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.


Планините

Над планините ще преобладава облачно и ветровито време с превалявания от дъжд, по-значителни в западните райони. По най-високите върхове дъждът ще се примесва със сняг. Ще духа предимно силен, по високите и открити части и бурен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 11 градуса, на 2000 м - около 5 градуса.

Сряда и четвъртък

В сряда и в четвъртък облачността ще намалее, над много райони до предимно слънчево. С до умерен юг-югозападен вятър ще се затопля и през втория ден максималните температури ще бъдат 18-23 градуса.

Новините от днес и със задна дата