четвъртък, 11 ноември 2021 г.

В Бургаско най-търсени са работниците в строителството, за висшисти искат 5 г. опит

 

Бургас е сезонен град и е много по-специфичен отколкото всеки друг район, пазарът на труда край морето също има сезонен характер и търсенето на персонал винаги е обвързано с тази особеност.

Есенно време, след края на туристическия сезон, тук започва с пълна сила строителството и това предполага търсене на друг вид специалисти - заварчици, монтажници, механици, технически кадри, арматуристи, хора за всички спомагателни дейности, които обслужват строителството и ремонтите, каза за БТА Маргарита Иванова, управител на местна трудова борса.

Според нея след края на летния сезон работодателите насочват вниманието си и към освободените от туризма кадри - към момента се търсят също търговски представители, стоковеди, продавачи, както и по-ниско квалифициран персонал - хигиенисти, миячи, домашни помощници.

Преди ковид кризата имаше разнообразие на търсените специалности, сега обаче се забелязва свиване, например не се търсят продавачи в големи търговски центрове, добави Иванова.


По думите й свободни позиции за хора с висше образование има, но трудно се намират. Търсят се например електроинженери, машинни инженери, сътрудници в производствено-технически отдели, обаче с минимум пет години опит.

"Като кажеш, че се изискват опит и знания, нещата спират дотам. Търсене за тези специалности има, но подборът не се случва толкова бързо, колкото биха искали работодателите. Въпреки огромния интерес и към Ай Ти специалистите, браншът продължава да страда от недостиг на тези кадри, заради опита, който се изисква, обясни Иванова.

По думите ѝ в Бургас няма търсене за химици, лаборанти, химични инженери при положение, че в града е най-големият завод за нефтопреработване на Балканския полуостров, както и единственият държавен в района Висш химико-технологически институт, в който се обучават десетки студенти.

Новините от днес и със задна дата