петък, 19 ноември 2021 г.

Кацаров с нова извънредна К-19 заповед

  

„Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година.

 Аз днес подписах заповед, с която се отменя това изискване за информирано съгласие при поставяне на ваксина. Това заяви на извънреден брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

По думите му то е ненужно.

Кацаров потвърди, че от днес вече се издава сертификат и за повторно преболедувалите.

„От вторник пускаме открита телефонна линия за въпроси за медицинския аспект на ваксинацията. Ще отговарят лекари и специалисти от медицинския университет в София. Ще отговарят на въпроси дали при определени заболявания е препоръчителна ваксинацията, ако си бременна, кърмачка и т.н.

Към момента не се налага да се възползваме от механизма за взаимопомощ на ЕС.

Кацаров отвори и темата за тестването на учениците.

Следващата седмица вероятно Министерски съвет ще гласува допълнителни средства. Не отговаря на истината че има недостиг на лекарства. Издадох заповед за забрана за лекарства за лечение на ковид, за да запасим страната.


Предоставили сме на МОН 9000 щадящи теста, до колкото знам 700-800 са използвани. В момента тече обществена поръчка, която да осигури още 1 милион теста. Смятам, че това са достатъчно тестове, за да могат повечето ученици да се върнат в клас.

Говорих с Денков дали най-големите ученици да не се тестват с обикновените тестове. Това предстои да бъде обсъдено", уточни Кацаров.

"Пречупили сме четвъртата вълна, виждате, че намалява броят на болните, намалява броят на хората в болниците, ще намалее и броят на смъртните случаи, има едно отстояние от 10 дни. Ще преминем, ако продължаваме да спазваме мерките", каза още той.

Новините от днес и със задна дата