петък, 19 ноември 2021 г.

Отпада информираното съгласие преди ваксина срещу COVID-19

  

                                       Снимка: Булфото

Вече няма да се подписва информирано съгласие на пациентите за поставяне на ваксина срещу COVID-19. А повторно преболедувалите вируса ще могат от днес да изтеглят сертификата си от портала на Националната здравно-информационна система - his.bg. Това обяви пред журналисти здравният министър Стойчо Кацаров. 

"Няма медицинско изискване за даване на писмено информирано съгласие преди поставяне на ваксина. Проверихме нормативните основания за това защо в България това се изисква. Установихме, че не са налице нито медицински, нито правни основания за това нещо. То се изисква на база на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване", обясни служебният министър на здравеопазването.

"Вече има много хора, които повторно боледуват от коронавирус. Досега системата не позволяваше издаване на сертификат за повторно боледуване. От днес това вече е факт. По предложение на проф. Мира Кожухарова потвърдих дефиниция, която казва, че 90 дни преди първоначалната регистрация на инфекция, ако има повторна нейна регистрация, това се счита за повторно заболяване и реинфекция, ако саизминали повече от 90 дни от първата регистрация на заболяването", допълни Кацаров.

За да се сдобият с документа гражданите, които са повторно преболедували коронавирусната инфекция, трябва да фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат или антигенен тест в Националния регистър за борба с COVID-19, уточниха по-рано от "Информационно обслужване". Документът може да се използва 14 дни след датата на положителния резултат. Валидността му е за период от шест месеца на територията на ЕС и 12 месеца в България.


Повторно преболедувалите граждани, чийто положителен резултат е доказан с антигенен тест от лаборатория, също ще могат да ползват своето удостоверение 14 дни след датата на установяване на заразяването. Валидността на документа е 12 месеца и важи само за територията на Република България. Генерираното удостоверение е с различен формат от европейския зелен сертификат, добавиха от "Информационно обслужване". 

От вторник пък ще заработи открита гореща телефонна линия, на която хората ще могат да задават въпроси по медицинския аспект на ваксинацията. Там лекари и специалисти от Медицинския университет в столицата ще отговарят на питанията на граждани, свързани с тяхното състояние и дали то е съвместимо с поставянето на ваксина.

Що се касае до учениците и връщането в клас на по-големите, Кацаров каза, че тази седмица се очаква да бъдат поръчани още 1 милион щадящи тестове.

Според министъра количеството е достатъчно за връщането в клас на повечето ученици. Той е разговарял с образователния министър академик Николай Денков с молба да се обсъди варианта учениците от гимназията да се изследват с тестове за възрастни.

Друго, което съобщи здравният министър, бе, че към момента не се налага да се възползваме от механизма за взаимопомощ на Европейския съюз.

Според Кацаров България се справя с епидемичната обстановка, а мерките на здравното министерство работят. "Броят на болните в лечебни заведения и заразените намалява. Броят на починалите също намалява и ще продължи да намалява. Надяваме се това да продължи така. Зависи от всички нас, ако спазваме мерките с повечето тестване и зеления сертификат", посочи д-р Кацаров.  

Новините от днес и със задна дата