сряда, 10 ноември 2021 г.

Пленяващата история на една 100-годишна бургазлийка

 Кметът Николов благодари на столетницата Мария Петрова, че е възпитала в любов към изкуството поколения бургазлии

Има истории, които са впечатляващи. Има истории, които са вдъхновяващи. Има и такива, които никога не забравяш и винаги ще останат в сърцето си. Това е историята на една столетница, на една прекрасна фамилия на мъдри, образовани, талантливи, добри и подкрепящи се хора.
Мария Петрова е от тези хора, които имат уникалния шанс да посрещнат своя 100 рожден ден.

Тя е слънчева, усмихната, макар и последните няколко години да прекарва дните си в леглото пред телевизора. Но така не пропуска никаква информация. Най-любимите ѝ моменти са, когато нейната именита внучка Людмила Михайлова, солист на Държавна опера и виолончелист, ѝ покаже на видео на таблета последните си изяви.

Любовта към изкуството Людмила е наследила именно от своята 100- годишна баба и дядо си, който вече е покойник.

Мария Петрова също е свирила на виолончело. Именно любовта към музиката я среща с бъдещия ѝ съпруг Димитър Петров, който е обожавал да свири на цигулка, но по настояване на баща си заминава да учи в Париж за инженер. По-късно участва в електрифицирането на страната.

И въпреки разликата от 14 години с Мария любовта им е от пръв поглед и за цял живот.

Днес столетницата се радва на друга любов и топлота - тази на своите внуци и правнуци, които развиват талантите си в музиката и балета.

По случай своя 100-ен рожден ден, Мария Петрова получи подарък- изненада и поздравление от кмета Димитър Николов. Той ѝ благодари, че е възпитала толкова поколения в любов към изкуството.


Знаменитото семейство има много интересно и пъстро родословно дърво, в което доминиращите професии са на музиканти и лекари. Прадядото на оперната певица Людмила Михайлова по майчина линия - Константин Петров, е завършил медицина в Париж през 1874 г., когато България е била още под турско иго и се е върнал в родината. 

В Батошево създал санаториум за гръдноболни деца. Практикувал е и по двете си специалности вътрешни болести и акушер-гинекология. Уважаван лекар е и бащата на оперната певица Людмила Михайлова - известният специалист по гинекология доц. д-р Михаил Михайлов. Нейният брат Димитър Михайлов, също гинеколог, и съпругът ѝ - ортопедът д-р Емил Стоянов.


 

Новините от днес и със задна дата