петък, 12 ноември 2021 г.

10 държави от ЕС, сред които и България, са в "много тревожна" пандемична ситуация

 

Епидемичната ситуация с COVID-19 в Европейския съюз продължава да се влошава и се смята за "много тревожна" в 10 държави и "тревожна" в други 10, съобщи днес Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, предаде Франс прес. 

Епидемологичната ситуация в ЕС понастоящем се характеризира с бързо и значително увеличение на случаите и с нисък, но бавно нарастващ процент на смъртност, обобщава европейската здравна агенция в най-новата си оценка на риска. Случаите, хоспитализациите и броят на починалите се очаква да продължат да се увеличават през следващите две седмици, подчертава агенцията, базирана в Стокхолм.

Сред 27-те членки на ЕС, в категорията "ситуация, предизвикваща най-голяма загриженост" попадат Белгия, Полша, Нидерландия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария и Словения.

В по-долната категория "ситуация, предизвикваща безпокойство" са Германия, Австрия, Дания, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Словакия.

Три държави са в категорията "ситуация, предизвикваща умерена тревога" - Франция, Португалия и Кипър, а други 4 са в категория "ситуация, предизвикваща ниска степен на безпокойство" - Италия, Испания, Швеция и Малта.

Методът, използван от Европейския център за категоризация, съчетава абсолютни стойности (брой случаи, хоспитализации и починали) с най-новото им развитие.

Според последните прогнози, случаите на зараза и починалите се очаква да нараснат с около 50 процента през следващите 2 седмици, за да достигнат седмично ниво от 300 нови случая и 2,7 починали на 100 000 души население.

В трите държави извън ЕС, наблюдавани от Европейския център - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ситуацията се преценява като "тревожна".


Локдаун за неимунизирани в още райони на Австрия

Днес министърът на здравеопазването на Австрия Волфганг Мюкщайн обяви на пресконференция днес решението за въвеждане на локдаун за неимунизирани срещу КОВИД и в провинция Залцбург. Локдаунът влиза в сила от понеделник, 15 ноември. Това е втората австрийска провинция, в която тази строга мярка влиза в сила.

Вчера стана известно, че локдаун за неимунизирани се въвежда от понеделник за Горна Австрия.

По нареждане на здравния министър Волфганг Мюкщайн в цялата страна ще стане задължително ваксинирането на всички служители, работещи в здравния сектор. Допълнително ще стане известно от коя дата влиза в сила това нареждане.

Новините от днес и със задна дата