петък, 12 ноември 2021 г.

Проф. Герджиков: С КНСБ сме за спешни мерки за спасяване на загиващата ни икономика

 ГЕРБ подкрепя проф. Анастас Герджиков за президент? 

Държавата трябва да поеме своята отговорност, за да се укротят цените и да се запазят всяко работно място и доходите на хората, категоричен беше днес кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков на среща с КНСБ. Той обсъди с най-голямата синдикална организация, която обединява над 300 000 български работници и служители, възможните мерки за тяхна защита.

"От изборите в неделя зависи запазването на работните места на хиляди българи и съществуването на много фирми. Ако не се обединим около важните теми за обществото и около личности, които да ни изведат от тежката ситуация, ни чака същото - криза, криза и пак криза. 

Необходими са работещ парламент и редовно правителство, които веднага да предприемат мерки за защита на работниците в тежката икономическа ситуация, постоянно повишаващите се цени и инфлацията. Работодателите са изправени до стената заради нарасналите 5-6 пъти цени на тока и газа и трябва да има адекватна помощ от държавата, за да няма масови фалити и безработица. Ако отново не бъде избрано редовно правителство, служебното ще продължи същата политика на бездействие и забавени мерки", коментира проф. Герджиков.

Кандидатът за президент заяви, че нито една мярка за подпомагане на бизнеса, засегнат от икономическата криза, в момента не работи ефективно.

"Подкрепям справедливите искания на КНСБ за по-достойно заплащане на работещите. Но в тази икономическа криза имаме спешна задача и тя е да направим така, че да няма нито едно загубено работно място или намалена работна заплата. Затова призовавам държавата да намери начин да защити хората. Тя трябва да осигури и адекватни компенсации за бизнеса за високите цени на тока и газа, защото иначе има риск от масови фалити на фирми, от увеличение на цените на основни продукти, както и от това малкият и среден бизнес да бъде принуден да съкращава разходите си чрез намаляване на работната заплата", посочи проф. Герджиков.

"Инфлацията, която допусна служебният кабинет, назначен от Румен Радев, води до намаляване на платежоспособността на работещите, защото с тока рано или късно се повишават цените на всички останали стоки - хляб, сирене, олио и пр. А в тази затруднена икономическа ситуация и при увеличените разходи за ток, работодателите не могат да си позволят да компенсират инфлацията и да вдигнат заплатите на служителите, добави проф. Герджиков.


- Това пряко рефлектира върху доходите и възможностите на работещите и ако не се вземат спешни мерки, ни чака тежка зима."

"В момента ситуацията е критична и държавата трябва да бъде отговорна и да помогне и на работодателите, и на работниците. Ако служебният кабинет не вземе спешни мерки за овладяване на цените и на икономическата криза, само за няколко месеца резултатът ще бъде масови фалити на фирми, безработица и обедняване на хората", каза проф. Герджиков.

Той напомни, че по същия начин служебното правителство е бездействало през летните месеци по отношение на коронавируса.

"В момента в икономиката се случва това, което се случи и със здравната криза - служебното правителство закъсня с шест месеца, не подготви болниците, не закупи навреме щадящи тестове, спря ваксинационната кампания и сега умират хора. Ако не се вземат веднага адекватни мерки за цените и за подкрепа на бизнеса, икономическата криза ще доведе до масови фалити и бедност и ще бъде късно", заяви кандидатът за президент.

Новините от днес и със задна дата