петък, 8 октомври 2021 г.

Директори и учители имат право да не пускат деца над IV клас без маски в училище

  

Директорът на училището и учителите са в пълното си право да не допускат в сградата ученици над IV клас, които отказват да носят маски. Родителските декларации пред училищните директори, че не желаят или дори забраняват децата им да носят маски в клас нямат никаква правна стойност.

Те не могат да отменят заповедта на здравния министър, която изисква носенето на маски в закрити помещения.

Това пишат от Министерството на образованието и науката до OFFNews в отговор на тяхно запитване. Провокирани от интервю на столичния училищен директор Асен Александров, журналистите попитаха МОН какви са последствията и за кого, ако дете откаже да носи маска в час. Директорът се оплака, че вече има три родителски декларации до него, в които родителите "забраняват" децата им да носят маски в клас. Те са задължителни за всички ученици от V клас нагоре в затворените помещения - класни стаи, коридори и др.

"Заповедта на министъра на здравеопазването, с която е въведено изискването за носене на маска на закрити обществени места, е действащ юридически акт, издаден въз основа на закона и неговата задължителност не може да се преодолее чрез декларация на родителя", категорични са от МОН.

Оттам напомнят, че заповедта изисква маски от всички над 6 г., но споразумение между двете министерства дава възможността на учениците до ІV клас включително да са без маски в клас.

Директорите на училищата следва да организират спазването на противоепидемичните мерки, определени със заповед на министъра на здравеопазването в институцията, която по своята същност е обществено място, и за да изпълнят задължението си за осигуряване на здравословна и безопасна среда за обучение, възпитание и труд, съгласно изискванията към тях в Наредба 15 от 2019 г., напомнят още от МОН и допълват: "С оглед на всичко казано по-горе директорът на училището и учителите са в пълното си право да не допускат в сградата ученици над IV клас, които отказват да носят маски".

От МОН не изключват вероятността министърът на здравеопазването да издаде специална заповед по отношение на противоепидемичните мерки в образователните институции.

Преди повишаването на заболяемостта МОН отмени възможността учителите да са без маски, ако са на разстояние поне 1,5 от учениците. То не е в сила от 1 октомври. Министерството препоръчва на учителите да носят маски през цялото време, докато са в сградата на училището.

Контролът и евентуалните санкции се налагат от държавните контролни органи, които следят за изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването във всички затворени обществени места, уточняват от ведомството.

Новините от днес и със задна дата