събота, 23 октомври 2021 г.

Ново проучване: пшеничният хляб не е най-добър за отслабване

 

Много експерти по хранене съветват, че замяната на бял хляб с пшеничен е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да отслабнете. 

Пшеничният хляб обикновено е с по-високо съдържание на фибри, което ви помага да се чувствате по-сити.

Въпреки това, според скорошно проучване, публикувано в списанието "Clinical Nutrition"пшеничният хляб всъщност не е най-добрият избор по отношение на отслабването в дългосрочен план.

Изследователи от Технологичния университет Chalmers в Швеция заявяват, че ръженият хляб всъщност е здравословен за отслабване в сравнение с пшеничния.

Проучването се провежда сред 242 мъже и жени с наднормено тегло на възраст между 30 и 70 години. Те са разделени на две групи, като едната от групите яде обикновен рафиниран пшеничен хляб, докато другата група консумира пълнозърнести ръжени продукти със същите калории. Участниците също са били посъветвани от диетолог за здравословни хранителни навици, които да следват по време на проучването.

След 12 седмици изследователите успели да заключат, че докато и двете групи са отслабнали по време на проучването, групата, която е яла пълнозърнести ръжени продукти, е загубила средно един килограм и е намалила телесните си мазнини с 0,54% .


Ръженият хляб е известен  с това, че в него има голямо количество хранителни вещества като селен, тиамин, манган, ниацин, рибофлавин, витамин В6, мед, желязо и фолиева киселина.

Изследването посочва, че тези, които редовно ядат ръжен хляб с високо съдържание на фибри, се чувстват по-сити от тези, които ядат същото количество пшеничен хляб. Чувството за ситост и удовлетворение е от ключово значение за отслабването, така че намирането на храни с високо съдържание на фибри, които да ви заситят, е от много голямо значение.

Въпреки че изследването е показало разлика в теглото в сравнение с двете групи, изследователите твърдят, че са необходими повече изследвания, за да се определи окончателното твърдение. 

Въпреки това, че могат да се направят повече проучвания, изследователите са стигнали до извода, че яденето на ръжен хляб вместо рафиниран пшеничен хляб е по-добро за вашето здраве и помага за отслабване.

Новините от днес и със задна дата