четвъртък, 7 октомври 2021 г.

Доц. Кунчев: Намираме се в пълния разгар на четвъртата вълна

 Доц. Кунчев не изключи напълно нов локдаун: Като не се ваксинираме, страда  икономиката 

Намираме се в четвърта вълна в пълния й разгар, след едно известно задържане, за което се надявахме, че е плато, сега виждаме, че макар и слабо, ръстът продължава. Това коментира в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Все още здравната система работи почти нормално, в отделни райони напрежението е по-голямо, знаете за Търговище, където ситуацията вече се нормализира, Габрово, Русе, Видин, Монтана, Пазарджик.

340-360 на 100 000 са рамките на заболеваемостта в страната. В момента ние сме в центъра на тази вълна на континента, допълни доц. Кунчев.

На въпроса дали трябва да се затегнат мерките, той заяви:

"Винаги могат да се затегнат мерките, когато това е необходимо и оправдано, но е доста болезнено. От една страна, това страшно много умори и изнерви хората, от друга - много хора започват да пренебрегват опасността и са по-малко склонни да правят жертви заради друг".

За ниските нива на ваксинация у нас и причините за липсата на желание, доц. Кунчев заяви:

"Аз не знам дали е страх или поддаване на откровено лъжливи информации и манипулации, с които е пълно в социалните мрежи".

Главният държавен здравен инспектор коментира и възникналите въпроси около удължаването на срока на ваксините. Според него флаконите се съхраняват правилно и е доказано, че свойствата на медикамента остават непроменени повече от година.

Мога да гарантирам, че до пристигането в България и влизането в складовете, съхраняването на ваксините се спазва, подчерта доц. Кунчев.

Според него издаването на фалшиви сертификати за ваксинация е престъпление.

Има лекари, които дават здравето, а някои живота си, има и такива тарикати, които дават по 200-300 лева и след това влизат в болница, каза главният държавен здравен инспектор.

Идете във Франция и влезте в което и да е кафене без документ. Франция недемократична страна ли е, попита риторично той.

По думите му, сертификатите за ваксина още не са безсрочни, очаква се решение на ЕК.

За момента, за хора без хронични придружаващи заболявания данните са, че не е необходима трета доза, обясни доц. Кунчев.

Новините от днес и със задна дата