вторник, 5 октомври 2021 г.

ГЕРБ подкрепя Лозан Панов, ако проф. Герджиков не стигне до балотаж

  

                                  Снимка: Булфото

Много по-логично е ГЕРБ да подкрепи на втори тур Лозан Панов в случай, че проф. Анастас Герджиков не стигне до балотажа на президентските избори. Това обяви пред "Свободна Европа" зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

"За нас е по-важно България да има президент с качествата и профила на проф. Герджиков, отколкото да се похвалим, че сме спечелили президентските избори", заяви Дончев и допълни, че очаква да не са "...в такава ситуация, в която ректорът на СУ да не стигне до втория тур".

"Негово (на Лозан Панов) право е да не приеме нашата подкрепа и да обяви, че не иска нито един член или симпатизант на ГЕРБ да гласува за него", подчерта още Дончев.

По думите му проф. Герджиков би следвало лично да води разговор за подкрепа с други партии, включително и ДПС.

Дончев също така сподели, че коалиционните валентности в парламента ще са трудни, но при победа на ГЕРБ с 0,5% или 1% преднина ще е трудно и нередно да се опитват да съставят правителство. "При 5-6% разлика трудно бихме избягали от подобна отговорност или поне бихме направили опит", каза още той.

"Има партии, с които от гледна точка на цели и приоритети имаме голямо сходство. Голяма част от тях дължат политическото си представяне на системната реторика против нас, което прави взаимодействието невъзможно или трудно приемливо от нашите членове", отбеляза Томислав Дончев.

Новините от днес и със задна дата