сряда, 20 октомври 2021 г.

Има ли документ за хората с противопоказания за ваксина?

 

Какво трябва да направят хората със заболявания, за които ваксината срещу COVID-19 е противопоказна? Могат ли да си извадят зелен сертификат? 

Цветелина Маринова иска да се ваксинира, но по препоръка на личния си лекар не го прави. Има тромбофилия - тенденция към образуване на кръвни съсиреци, предава bTV. 

„През цялата бременност бях на инжекции и всеки ден ми разрежда на кръвта. В изследването, което имам, пише, че генетично съм предразположена към тромбоза“, разказва Цветелина.

„За тази ситуация трябва да се направи задължително изследване на броя на тромбоцитите. Като заболяване обаче само по себе си не е противопоказание“, коментира казуса акад. Богдан Петрунов от НЦЗПБ. 

Противопоказно е да се ваксинират само хората с доказана алергия към съставка на ваксините или с други тежки алергични реакции, казва имунологът д-р Христиана Бацелова. 

„Тези ваксини, тъй като са максимално безопасни, можем да ги поставяме и на имунокомпрометирани пациенти, и на такива с вродени или придобити имунни дефицити. Онкоболните, които в момента са на терапия, също могат да бъдат ваксинирани“, казва д-р Бацелова. 

За хора като Цветелина Маринова държавата все още няма документално решение. 

„Безумие е, нали, всеки през 2-3 дни да си прави тест. Според мен трябва някакво трайно решение за хората в моята ситуация“, казва Цветелина.

„Трябва министерството да разреши лекарите да издават документ, който да удостовери, че те не подлежат на имунизиране“, смята проф. Богдан Петрунов.

От здравното министерство напомниха, че хората могат да ползват безплатните антигенни тестове в РЗИ и в лабораториите.


"В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник. С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери днес здравният министър.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров.

Новините от днес и със задна дата