четвъртък, 21 октомври 2021 г.

За последното денонощие има скок на ваксиниране - поставени са 13 484 дози ваксини общо в цялата страна

 

Заради напливът вчера и за да не се получава струпване, имунизационният кабинет пред РЗИ-Бургас днес работи с удължено работно време и отвори с час по-рано.

Вчера ваксинациите са 855, ден преди да излезе заповедта на министъра бяха около 600. Във всички 25 имунизационни пункта в област Бургас има капацитет на ден да се поставят между 4000-5000 дози", обясни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Втори пореден ден опашки се извиват пред ваксинационните пунктове на столичните болници. 

"Снощи работихме до 19 ч., успяхме да свършим всичко за тези, които искаха да се имунизират", обясни д-р Силвия Чолакова - директор на центъра, пред bTV

Интересът е предимно свързан с възможността да посещават социални събития, изборът на ваксина също го доказва - хората искат ваксината на "Янсен", която е еднодозова и веднага след нейното апликиране получават сертификат", посочи тя.

По думите й малко са хората, които искат да приключат започнат вече имунизационен цикъл, повечето искат конкретна ваксина и конкретен сертификат.

С ръководството на болницата се обсъжда сформирането на нощен екип, който да ваксинира и това предстои да се уточни д-р Силвия Чолакова. Екипът за имунизация вече е увеличен.

Днес повечето от чакащи в ранните часове бяха служители на лечебното заведение, които днес са първа смяна, предава Нова телевизия.

За предходния ден в "Пирогов" са поставени 520 дози ваксина, като до 17:00 часа 219 души са предпочели да се имунизират с "Янсен", съобщават от лечебното заведение за Dir.bg.

Опашки отрано се извиха и пред болница "Света Анна", съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

За миналия ден във ваксинационните пунктове там има поставени 251 дози ваксина. Най-голям е бил интересът към "Янсен"- 130 ваксинирани и "Пфайзер" - 89 ваксинирани, с "Модерна" - 29 ваксинирани и "АстраЗенека" - 3 ваксинирани.


Поради големия наплив лечебното заведение е удължило работното време на пунктовете до 21:30 часа, активиран е и допълнителен втори ваксинационен екип.

Статистиката в Единния информационен портал сочи, че за последното денонощие има скок на ваксиниране - поставени са 13 484 дози ваксини общо в цялата страна.

Опашка за ваксиниране има и пред "Александровска" болница, предава БНТ. Там пунктът работи всеки ден от 8:00 до 17:00 ч.

Много хора отрано чакаха и пред бургаските ваксинационни пунктове.

Новините от днес и със задна дата