неделя, 24 октомври 2021 г.

Вече сме в германския списък от високорискови държави

  

Германия добави днес Хърватия и България в списъка си с високорискови зони за Covid-19, въвеждайки минимум петдневна карантина за неваксинирани и непреболедували пътници, пристигащи от тези две държави, предаде ДПА.

Още три страни от Европейския съюз - Румъния, Литва и Словения, вече са в списъка, който се изготвя от германския институт "Роберт Кох".

В Европа има ръст на инфекциите и хоспитализираните, който в някои страни е стряскащо. Това се случва на фона на застудяването и забавянето на ваксинациите на някои места.

Общо близо 70 страни по света са обявени от Германия за високорискови зони за Covid-19. Всеки, който не е преболедувал или не е бил напълно ваксиниран и се връща в Германия от тези държави, трябва да се подложи на 10-дневна карантина. Тя може да бъде съкратена, ако идващите от тези страни дадат отрицателен тест за коронавирус пет дни след пристигането си.

Наред с Хърватия и България днес към списъка на високорисковите държави бяха прибавени Камерун, Сингапур и Република Конго, а Кения, Косово, Ирак и Хондурас бяха извадени.

Какви правила важат за рисковите страни?

За пристигащите в Германия от рисков район са валидни следните ограничения, които за последно бяха актуализирани на 30 септември тази година, съобщи DW: лицата над 12 години задължително трябва да притежават негативен резултат от тест за коронавирус, да са ваксинирани или да са преболедували. Това важи за всички пристигащи от рискови райони, независимо с какъв транспорт пътуват те.


Освен това важи и изискването за 10-дневна карантина, която може да отпадне най-рано след пет дни - ако лицето представи негативен резултат от нов тест за коронавирус. Карантината ще могат да си спестят напълно ваксинираните, т.е. с поставени две дози ваксина срещу Covid-19, както и преболедувалите през последните 6 месеца - след представяне на съответния документ за това.

Как се определят рисковите държави?

Германското правителство обявява за високорискови онези страни или отделни техни райони, в които рискът от инфекции е особено висок. Броят на новозаразените обаче не е единственият критерий за класифицирането на даден район като рисков. Други показатели са скоростта на разпространение на вируса, натовареността на здравната система или например липсващите данни за ситуацията с пандемията, обобщи DW.

Новините от днес и със задна дата