неделя, 24 октомври 2021 г.

Не е за вярване какво се случва в Лондон при 50 000 души с К-19 на ден

  

Близо 50 хиляди новозаразени на ден отчитат властите във Великобритания. Процентът на тези от тях, които стигат до болниците, обаче е много нисък. В страната ваксинираните жители над 12 години са почти 80%.

Питате се как изглежда животът в Лондон в момент, когато според статистиката един на всеки 60 жители в Кралството има коронавирус, предава bTV.

Три месеца след като премиерът Борис Джонсън обяви „Деня на свободата“ и всички ограничения, въведени заради пандемията, бяха отменени във Великобритания, хората ходят без маски, влизат навсякъде без да покажат сертификат за ваксина или резултат от тест. Въпреки, че пътуването с маска в метрото не е задължително, много от пътниците предпочитат да не играят на „руска рулетка“ с вируса.



„Оксфорд стрийт“ е най-известната лондонска улица и за разлика от дните на локдаун, когато по нея не минаваше почти никой, тази вечер тя е в обичайния си ритъм от хиляди хора, които отиват да пазаруват в магазините или да вечерят в „Чайна таун“.

Новите случаи на COVID-19 във Великобритания за последните няколко дни се покачиха до над 50 000 на ден, което се случва за първи път от месец юли насам. Обединеното кралство е успяло да постави две дози ваксина на 79% от хората над 12 години. Ежедневните смъртни случаи от COVID-19 тук са средно около два на милион. За сравнение - в България те са 15,5 на милион население. Разликата се дължи на това, че за ваксинираните заразени, няма риск от смърт. Докато в България починалите са неваксинирани, с малки изключения касаещи ваксинирани, но с много тежки заболявания.


Ръстът на новите случаи на Острова се обяснява с неспазването на основните мерки за дистанция и хигиена, а тъй като Великобритания започна първа в света да ваксинира своето население, втората доза на много британци е поставена преди повече от шест месеца.



В „Уест Енд“ в театъра при пълен салон, два пъти на ден се играе хитовия мюзикъл „Мери Попинз“. Въпреки, че не е задължителен повечето театри в тази световно известна част на града изискват от зрителите да им покажат своя сертификат за ваксинация.

През лятото бяха публикувани изчисления, че около 90% от жителите на Острова на 16 и повече години имат антитела срещу вируса или от ваксинация, или от преболедуване. Възниква въпросът защо тогава има ръста на заболеваемостта.

Според редица специалисти ако не се правят тестове, ако хората не носят маски, не спазват дистанция и нямат ваксини, може да се очаква повторно инфектиране в период от три месеца до пет години - това означава, че може да се очаква средностатическият човек да се разболее от COVID-19 на всеки три месеца до пет години.



И докато в България се спори за това дали ваксините са нужни, в Кралството с трета доза вече са ваксинирани близо 6 милиона британци.

Няма нищо по-нормално от това петъчната вечер да завърши с чаша бира в пъб в Сохо. И ако се чудите защо повечето хора са без маски, това е така, тъй като те са ваксинирани.

Новините от днес и със задна дата