сряда, 27 октомври 2021 г.

Доц. Дончо Дончев от ВМА: Коронавирусът изяжда тъканите

  

"COVID-19 изяжда тъканите. За двайсетина дни отслабнах с 20 кг", разказа по NOVA News доц. Дончо Дончев от Военномедицинска академия, който се зарази, докато лекува болни с коронавирус и прекара много тежко болестта преди година.

Началникът на отделение в Клиниката "Ушни, носни и гърлени болести" на ВМА беше награден на празника на здравния работник през април и с почетен знак от президента за това, че беше доброволец в болницата в COVID-клиникатапрез всичките вълни на заразата и 7 пъти дари реконвалесцентна плазма за пациенти в тежко състояние.

"За тази година и половина по един мъчителен начин разбрахме", че няма специфични лекарства за тази болест, свидетелства докторът. "Не съм оптимист, че досега болестта става по-лека, нищо подобно", обобщи той. Според него, ако така вървят нещата, ще се стигне до локдаун.

"Локдаунът не е нещо страшно", коментира доцентът от ВМА, като припомни, че ние имахме 4 вълни на заразата, но три пика, защото при първата вълна мерките бяха много строги и не се допусна разпространение на заразата. Тогава начело на кризисния щаб обаче беше шефът на ВМА ген. Мутафчийски.


Според доц. Дончев именно фактът, че през първата вълна нямаше много заболели е дал мотив на критиците на противоепидемичните мерки и отрицателите на коронавируса.

"Ние, колкото и да сме правим на по-хитри и по-умни от всички останали, ще трябва да тръгнем по техния път, щем не щем", прогнозира лекарят по повод нежеланието у нас хората да се ваксинират и да приемат мерките със зеления сертификат, както е навсякъде в Европа.

Доц. Дончев напомни, че до момента в борбата със заразата живота си загубиха близо 100 медици и предложи да се направи паметник и някакъв почетен знак в София или другаде в страната в тяхна памет. "Мисля, че е крайно време и цялото общество да помисли дали да не се остави някакъв материален спомен в София или на друго място в България", апелира доцентът от ВМА.

Новините от днес и със задна дата