петък, 29 октомври 2021 г.

Ваксинираните предават лесно Делта варианта в домакинството

  

Вариантът Делта на новия коронавирус може да се предава лесно от ваксинирани хора при контактите им в домакинството, като е малко вероятно контактните да се заразят, ако и самите те са ваксинирани, установи британско проучване, цитирано от Ройтерс.

Припомняме, че миналата седмица Англия заяви за 55 000  заразени и в същото време по - малко от 30 починали за ден, като потвърди, че за ваксинираните няма опасност за живота им и не се налага да бъдат хоспитализирани и, че починалите в Англия са хора без ваксинация. Допълваме още, 90% от населението на Острова е ваксинирано и започва курс по трета ваксинация, за да бъде предпазено от тежки последствия при заразяване. На Острова се използва най - вече векторната ваксина Астра Зенека, която очевидно даде забележителен резултат.

Изследването на специалисти от Импириъл колидж в Лондон показва как силно заразният вариант Делта може да се разпространява дори и сред ваксинираното население.

Авторите на проучването подчертават, че резултатите не отнемат от силата на аргументите за това, че ваксинирането е най-добрият начин за намаляване на риска от тежко преболедуване от COVID-19 и казват, че е нужно да се приемат и бустерни дози.


Учените са установили, че инфекциите при ваксинираните отзвучават по-бързо, но вирусният товар е подобен като при неваксинираните.

"Установихме, че ваксинираните хора могат да се заразяват и да предават инфекцията в домакинството, включително и на ваксинирани членове на семействата", каза д-р Аника Синганаягам, един от ръководителите на изследването.

В него са участвали 621 души и е установено, че от 205 контактни лица в домакинствата, заразени с вариант Делта, 38 на сто не са били ваксинирани и 25 на сто са били ваксинираните.

Новините от днес и със задна дата