вторник, 19 октомври 2021 г.

Почитаме паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец

 

Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на българския народ - Св. Иван Рилски Чудотворец.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир - в Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Патронен празник чества и Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", както и многобройните храмове, посветени на светеца, също и храм "Св. Иван Рилски" в Бургас.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма (край Дупница). Бил е съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир, но в последствие посвещава живота си на вярата.

Постъпва в манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения. Подвизавал се на много места, докато се установил в Рила, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Преди успението си Св. Иван Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, останало от светеца, е неговият Завет, който повече от 1000 години служи като пътеводител на монаси, а и на всички вярващи.


Църковният празник на Св. Иван Рилски се отбелязва три пъти в годината. На 18 август се почита Успението (смъртта) на светеца. На 19 октомври се отбелязва пренасянето на мощите му от София във Велико Търново, а на 1 юли - връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

Новините от днес и със задна дата