петък, 22 октомври 2021 г.

Зелен сертификат и за преболедувалите с направен антигенен тест

  

                                   Снимка: БТА

 От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя "зелен сертификат" от www.his.bg, съобщиха от здравното министерство.

Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол, припомнят от МЗ.

Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Решението се базира на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология, уточняват от МЗ.

Досега сертификатът се даваше само за преболедувалите коронавируса, уставен с РСР тест. С промяната се разширява кръгът на имащите право на този документ.

Вчера от здравното министерство дадоха и отсрочка за санкции за "зелен сертификат". До неделя няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания.


Междувременно почти 4 пъти скочи броят на поставени дози ваксини срещу коронавирус през последните два дни. Такава е равносметката от заповедта на МЗ, която вдигна много хора на протести и предизвика недоволство заради липсващ срок за адаптация на хора и бизнес към новите изисквания за "зелен сертификат".

 Желаещите да се извадят "зелен сертификат" през his.bg трябва да проявяат повече търпение, тъй като периодично има проблем със зареждане на страницата му.

Новините от днес и със задна дата