четвъртък, 28 октомври 2021 г.

23-годишният Йордан не дочака своето ново сърце

  

                                       Снимка: bTV

 23-годишният Йордан Пенчев, който живееше с изкуствено сърце близо две години и чакаше с надежда да бъде трансплантиран, издъхна в реанимацията на столичната болница "Света Екатерина". Тъжната вест съобщи съкрушената му майка София Пенчева. 

Преди три дни младият мъж бе подложен на изключително сложна интервенция - поставяне на второ изкуствено сърце - този път в дясната сърдечна камера. Такава операция се прави за първи път у нас. Въпреки че Данчо издържа многочасовата операция, състоянието му бе крайно тежко и днес той е изгубил битката за живот

Първата операция на 23-годишния мъж бе направена през февруари м.г. Тогава бе поставено изкуствено сърце в лявата му камера. До това се стига, след като Йордан развива миокардит като дете вследствие на няколко тежки пневмонии. До 2018 г. лекарите успяват да поддържат сърцето му с лекарства, но след това състоянието му рязко се влошава и само в рамките на една година младежът развива остра сърдечна недостатъчност. 

Йордан е първият българин, на когото бе поставено американско изкуствено сърце. Операцията бе успешна, но през пролетта на тази година той се разболява от Covid-19. Развива пневмония и сърцето му окончателно се уврежда. През август състоянието му толкова се влошава, че той е приет отново в "Света Екатерина". 


"От един месец е на лекарства, които в началото трябваше да го подобрят, но сега само го поддържат жив", обясни в средата на септември майка му София.

Кардиолозите й казват, че единственият шанс на сина ѝ да оцелее и да дочака трансплантация на сърце е да му поставят второ изкуствено. Така на 25 октомври Йордан влиза в операционната на "Св. Екатерина". За съжаление не успя да се пребори.

Сега майка му София трябва да изпълни най-жестокото обещание, което един родител може да даде на детето си. Преди време Йордан помолил майка си да обещае, че ако си отиде от този свят, тя ще продължи да живее спокойно и щастливо.

"Никоя майка не трябва да дава такова обещание, това е най-жестокото нещо, което някой може да преживее. За жалост аз му обещах... е, няма да съм спокойна", каза през сълзи преди месец в интервю за предаването "120 минути" по bTV София Пенчева.

Новините от днес и със задна дата