неделя, 3 октомври 2021 г.

Пробив в САЩ: Две таблетки на ден от това лекарство и нито един смъртен случай при К-19

  

Нов пробив в борбата с пандемията в Съединените щати. Клинични изпитания на експеримантално противовирусно хапче за COVID-19 показват, че намалява риска от хоспитализация с 50%. Производителите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба.

Ключов за борбата с COVID-19 - така специалисти определят експерименталния антивирусен препарат "Молнупиравир" (Molnupiravir). Лечението с него е лесно - 2 таблетки през 12 часа в продължение на 5 дни, обяснява д-р Румен Хичев, който е част от американския кризисния щаб за COVID-19.

"Това лекарство нанася целенасочени, образно казано, печатни грешки при копирането, при което резултатът е производството на неизползваеми протеини за вируса", каза той.

Междинните клинични изпитвания показват, че лекарството намалява риска от хоспитализация или смърт с 50%, но има условие - трябва да се приеме рано, след като симптомите се проявят, за да има ефект.

"Нито един смъртен случай в групата, получила лекарството, такива е имало при другата група. Анализът е направен на 775 пациенти с COVID-19, при които имало поне един рисков фактор от тежко преболедуване", допълни д-р Хичев.

При изпитанията не са регистрирани сериозни странични ефект. Резултатите са дали основание на компанията да кандидатства за спешно одобрение на медикамента от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата.

Новините от днес и със задна дата