събота, 30 октомври 2021 г.

Близо 1,3 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус

  

Общият брой на изтеглените COVID сертификати през Националната здравно-информационна система надхвърли 2 млн. броя. Само за последните 10 дни, когато бяха въведени новите противоепидемични мерки, потребителите са изтеглили общо над 1,05 млн. документа, което е 55 на сто от общия брой сертификати.

Системата за генериране на сертификати беше пусната в експлоатация на 1 юни 2021 г. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/.

На 25 октомври 2021 г. са отчетени близо 263 000 изтегляния в рамките на деня, което е рекорд за периода. В същия ден системата отчете и друго рекордно постижение - близо 27 000 изтегляния за 60 минути. В пиковите часове потребителите са теглили средно по 500 документа в минута, което е близо девет сертификата в секунда. Данните бяха официално представени от изпълнителния директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, посочват от МТИТС.

"Изградената от "Информационно обслужване" АД система за генериране на сертификати помогна на икономиката на България да продължи да функционира нормално в условията на затегнати противоепидемични мерки", е казал Ивайло Филипов.

По думите му, над 30 на сто от българските граждани вече притежават и ефективно използват COVID сертификата, което им осигурява достъп до обществените места, където бяха наложени ограничителните мерки.

Според министър Алексиев, близо 50 000 от заетите в училищата и детските градини вече притежават документа.


"Горди сме, че България беше сред първите седем държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент да стане задължителен за всички държави от ЕС и сред първите четири държави, които стартираха валидация на електронния COVID сертификат", е казал министър Христо Алексиев.

До този момент системата е генерирала общо 3,563 млн. сертификата. От тях, около 1,5 млн. документа са за завършен ваксинационен цикъл, а близо 17 000 са документите за поставена бустерна доза. Близо 1,3 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 178 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

Генерираните удостоверения за преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са над 60 000.

От вчера българският валидатор COVID CHECK BG, който беше разработен от "Информационно обслужване" АД, вече може да сканира и удостоверения за преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест, след като Google одобри новата версия на приложението. То може да бъде използвано за проверка и сканиране на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. До този момента българският валидатор е свален над 100 000 пъти от Google Play Store.

Новините от днес и със задна дата