петък, 3 септември 2021 г.

Ресторантьорите: НС да определя Covid мерките, кабинетът има три дни да преосмисли заповедта

  

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) настояват в настоящата ситуация Народното събрание да решава какви мерки за борба с COVID-19 да се предприемат, а не "няколко човека, назначени служебно на високи постове, които никой не е избирал, да се разпореждат със съдбата на държавата и да дерибействат над българския бизнес". 

Това се казва в съвместна декларация на двете браншови организации, изпратена до медиите, след като вчера здравният министър обяви нови ограничения, според които заведенията трябва да работят до 22 часа, а нощните клубове и дискотеки - да затворят.

Според ресторантьорите е редно правителство да получи гратисен период от 3 дни (до 7 септември, когато влиза в сила заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров), за да преосмисли обявените вече рестрикции и да ги отмени, като остави отговорността за справяне със здравните и икономически последствия от COVID-19 на българския парламент.

Двете браншови организации са категорични, че ще продължат с протестите си.

"Продължаваме днес в Пловдив и Благоевград! Следват Русе и София!", предупреждават от БАЗ и СЗБ.

Според заповедта, издадена от здравния министър Стойчо Кацаров, всички заведения, както и казината и игралните зали, ще работят с ограничено работно време от 7 септември. Така ресторантите ще бъдат отворени от 7 до 22 часа от вторник, като на маса ще могат да сядат до 6 души.

Новините от днес и със задна дата