четвъртък, 16 септември 2021 г.

Андрей Ковачев: Предложих на ЕП и бе приет текст за заграбените от армията на Сталин български архиви

Може да бъде изображение с Andrey Kovatchev

Днес Европейският парламент прие една много важна резолюция относно политическите отношения между ЕС и Русия. Текстът заявява ясна подкрепа за руското гражданско и демократично общество, като прави разграничение между руското правителство и руския народ. Документът призовава за единен отговор на враждебните политики на Кремъл и противодействие на незаконните действия на руските тайни служби на територията на България, Чехия и др., които нарушават суверенитета и представляват сериозна намеса във вътрешните работи на тези държави, написа Андрей Ковачев на фейсбук страницата си
По мое предложение беше приета и поправка, с която поставяме въпроса за заграбените от армията на Сталин през 1944-1945 г. архиви на страните от Централна и Източна Европа. Въпреки многократните контакти на междуправителствено ниво през последните повече от 20 години, Русия все още не гарантира свободен и безпрепятствен достъп до така наречените „трофейни архиви“, които са били прехвърлени в Москва от окупираните територии. 
 
От България са изнесени в СССР след 9 септември 1944 г. архиви от МВР, Министерството на войната, Министерството на външните работи, Царската канцелария, лични архиви на български политици. Този въпрос е повдиган също в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от ръководителите на българската делегация Димитър Главчев (ГЕРБ) и преди това Лъчезар Тошев (СДС). Тези изключително важни за България текстове не бяха подкрепени от евродепутатите от БСП, които гласуваха ПРОТИВ ЦЯЛАТА РЕЗОЛЮЦИЯ и изобщо не участваха в гласуването на текстовете за „трофейните архиви“. 
 
По този начин за пореден път те показват, че не са европейски социалдемократи, а "достойни наследници" на слугите на окупаторите от 1944-45-та година. Техните действия не само не отговарят на българския национален интерес, но чрез подкрепата за авторитания режим на Путин отслабват и възможността на ЕС да говори с един глас в отношенията си с руските власти. България има право на достъп до своето културно и историческо наследство, но наследниците на българските комунисти, за които Кремъл е по-близък, явно не желаят това.
На този линк може да видите текста на цялата резолюция (приета с 494 гласа "за", 103 гласа "против" и 72 гласа "въздържал се"): https://www.europarl.europa.eu/…/docu…/TA-9-2021-0383_BG.pdf
Поправката за "трофейните архиви" е в съображение АБ (приета с 604 "за", 50 "против" и 17 "въздържал се")

 

Новините от днес и със задна дата