четвъртък, 16 септември 2021 г.

Трябва ли разрешение за ремонт на жилище в блок

 istock 

Какво се случва с конструкцията на многофамилни жилищни сгради, когато без експертно разрешение се събарят стени, усвояват балкони, преместват се врати и водопроводи?

Когато се започва ремонт, свързан с реконструкция, е необходимо да се направи една консултация със строителен инженер-конструктор, коментира в “Нашият ден“ Методи Андреев, строителен инженер.

Целта е да се види дали предлаганите промени не засягат носещи елементи. По принцип в една конструкция имаме носещи елементи, които поемат само вертикални товари и носещи елементи, които поемат и вертикални, и хоризонтални товари. Хоризонтални товари са предимно натоварванията от сеизмични въздействия.

При реконструкциите е абсолютно забранено да се нарушава един от двата вида конструктивни елемента, обясни експертът.
 
  Неносещи елементи
 
Това са т.нар. преградни стени при условие, че те са обиколени от греди. Те са обикновено 12 см. и изпълняват само разпределителни функции в помещенията.
 
На пръв поглед те не са носещи, но участват във формирането на един периметър, които ние строителните инженери наричаме “коравина на сградата“. Това е важно експлоатационно изискване, има и нормативни изисквания, свързани с този параметър, каза Андреев.

За неспециалиста бутането на преградна стена от 12 см. може да е много лесно, но зависи къде се намира стената и колко е дълга.
 
Например бутането на преградна стена на сграда от шест етажа, ако тя е се намира на шестия етаж има едно значение, а на първия коренно различно.

Новините от днес и със задна дата