Напрежение във великотърновската община Стражица преди предстоящите частични избори в неделя. Единият от кандидатите, подкрепен от ГЕРБ - Георги Бянов, издигнат от инициативен комитет, алармира за полицейски натиск върху симпатизанти. На място от София в града пристигна и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който беше кандидат-депутат на ГЕРБ от Великотърновския регион.

Той обяви, че на партийна среща е имало около 60 души, като около 12 от тях са получили призовки. По думите му това е абсурдно, защото означава, че се забраняват политическите срещи.

"Това са хората, които бяха на събрание, организирано от ГЕРБ с кандидат-кмета на партията. Става въпрос за груб, полицейски произвол. Бойко Рашков и Румен Радев връщат най-мракобесните години от така наречената милиционерщина, която ние забравихме", каза Ангелов и показа снимка на единия от призованите в полицията по време на срещата.

"Искам всички симпатизанти на ГЕРБ да бъдат спокойни, че ще бъдат защитени. Довели сме и адвокат, който ще защити правата им. Нека всеки, който бъде обект на такъв произвол - влизат в къщите им, децата му са плакали цяла вечер, жена му е притеснена, този човек не е престъпник, той беше на партийно събрание.

Ако това продължава, очакваме скоро да забранят партиите, да се крием, че слушаме Бийтълс или да ни подстригват, защото прическата ни не прилича на президента Радев", заяви още пред NOVA бившият министър, като подчерта, че това продължава и от предишните избори.

"Казвам се Димитър Панов, от 32 г. съм в този град. Занимавам се с рибопроизводство, давам прехрана на няколко семейства. За първи път ме викат в полицията. Донесоха ми призовка и ми казаха, че вероятно става въпрос за изборите. Притесних се какво предстои и какво ще се случи с мен - ще ме арестуват ли, акт ли ще ми пишат. Отидох на предизборна сбирка в понеделник, за да видя платформата на кандидата. Аз дори не съм разлепял плакати. Жена ми е в шок, дъщеря ми започна да плаче", разказа мъжът, получил призовка, който уточни, че дори е симпатизант на БСП.

До извънредния вот се стигна след като досегашният кмет Румен Павлов стана депутат в 46-ото Народно събрание.