петък, 17 септември 2021 г.

Старши лейтенант Манчев си е свършил работата, но майорът - не

  

"Безбожие е да се напълзява трагичен инцидент със смърт на млад български военнослужещ, за да се прави партийна пропаганда". Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов в Денят започва по БНТ по повод случая в Чешнегирово с лейтенант Тодор Манчев.

След ексхумацията първоначалната версията за самоубийство беше променена на умишлено убийство. Информацията за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев дойде малко след новината за нахлуването по погрешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово.

Разпространяват се безскрупулни лъжи. Това, което направи Военна полиция, след като е открила безжизненото тяло, е да обезопаси стаята, докато дойде представител на прокуратурата, след това всички следствени действия и разследвания са правени от тях, не от Военна полиция и Министерството на отбраната. Ние приемаме техните заключения, защото случаят не е под нашата юрисдикция. Министерството на отбраната никога не е казвало дали е убийство или самоубийство", уточни Георги Панайотов.

Георги Панайотов подчерта, че в писмо до него родителите на старши лейтенант Тодор Манчев са изразили притеснение, че най-вероятно смъртта му не е самоубийство.

"Аз също имах информация - обстоятелства и факти, които сочат в друга посока. Тя беше от родителите на старши лейтенант Манчев", каза още той.

В писмото на родителите се съдържало сведение, че синът им споделил с тях, че се страхува, че може да го убият.

По повод на инцидента от 11 май с американски военни в Чешнегирово първоначалният отговор на военна полиция бил, че Тодор Манчев и майор Механджийски са наказани със забележка.

Министърът назначил проверка, документите, които предоставил на политическа сила. Те ясно сочели, че има проблем в регионалната служба в Пловдив.

"Манчев е написал показания, в които ясно казва позицията си", обясни министърът.

От инспектората му "предложили да накаже едни старшини". Аз не намерих тяхната вина, добави Панайотов.

"Освен това ми беше предложено повече да не наказвам Манчев и майор Механджийски. Старши лейтенантът си беше свършил работата, а майор Механджийски - не", добави министърът.

За инцидента край Шабла с падналия МиГ-29 с подп. Валентин Терзиев Панайотов заяви, че полетът е възстановен до последната секунда, цялата информация е снета. Потвърждават се заключенията от доклада на Военна полиция. Не е човешка грешка, загубата на пространствена ориентация е нещо специфично. Има посочена вторична причина, има неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята. 

По думите му операцията по намирането на черната кутия е уникална, поради дълбочината. Според него лабораторията в Русия, в която беше изпратена, очевидно е секретна.

Извлечена е информация от черната кутия на разбилия се край Шабла изтребител

"Това е извън моите правомощия - да посочвам виновни. Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен. Самолетът е бил в техническа изправност. Отрича се всякаква версия за атака, ракета. Не са приключили следствените действия по случая. Главният командващ е българин, учението е българско", допълни Георги Панайотов.

Той добави, че Българската армия се нуждае от превъоръжаване - нови оръжия, самолети, хеликоптери, танкове, радари, оборудване.

"На територията на Афганистан все още има хора, които са работили за България и трябва да бъдат евакуирани, около 15-20 души", каза още Георги Панайотов.

Новините от днес и със задна дата