събота, 4 септември 2021 г.

7000 медици са отстранени от работа в Гърция заради отказ да се ваксинират

  

Почти 6500 здравни работници и 500 служители на Спешна помощ са отстранени от работа поради неспазването на крайния срок за ваксинация срещу Covid-19, съобщи новият гръцки здравен министър Танос Плеврис, цитиран от електронното издание на вестник Kathimerini, предаде "Фокус".

Министърът заяви пред депутатите, че от 6412 здравни работници, които са отстранени поради неваксиниране, 5594 работят в болници и 818 в първична здравна помощ. От 500 спрени от работа служители на Спешна помощ, 400 са помощен персонал.

Той коментира, че фактът, че 400 здравни работници са получили ваксината в понеделник, няколко дни преди крайния срок, показва, че решението на правителството да направи ваксинациите задължителни за болничните работници има ефект.

Една болница е преминала от 35% ваксинация сред персонала до 87%, изтъкна Плеврис.

Той добави, че следващата седмица ще бъде внесено изменение, което да позволи на здравните работници, които са получили първата доза ваксина, да се върнат на работа.

По неофициални данни, голяма част от неваксинираните медици и здравни работници са членове на анархистки партии и не се ваксинират по политически причини, заради антиваксарска политика на партиите с цел спечелване на повече привърженици.  Това обаче поставя в риск лекарите защото процентът на смътните случаи на заразени и починали от коронавирус лекари в Гърция е особено висок, и е недопустимо пандемични условия да се смесват с политически.

Новините от днес и със задна дата