сряда, 15 септември 2021 г.

Математик: Ще има рязък скок на заразени с отварянето на училищата, може да стигнат до 40%

  

"Когато човек се разболее преди цикълът да е завършен е различно. Една доза от ваксината не е достатъчна, за да ни предпази от сериозни варианти като Делта и Алфа". Това заяви в студиото на "Здравей, България" по NOVA математикът Лъчезар Томов.

"Вирусът не избира само пълнолетните. В тази връзка аз съм против да се говори за ваксинирани само сред пълнолетните. От всички хора в страната ние имаме 16-17% ваксинирани", подчерта Томов.

По неговите думи един човек вече заразява между 7 и 9 души.

"Това е напълно различен вирус. Ако той влезе в една къща - вече ще зарази всички там", подчерта Томов.

Според математика отварянето на училищата ще доведе до рязък скок.

"Първо има инкубационен период, който ще бъде последван от настинка. Можем да видим 40% позитивни тестове. Случаите могат да са около 4-5 хиляди заради процеса на тестването. Ако го правим както трябва, то позитивните могат да бъдат и много повече", каза още той.

"Трябва да пазим учители да не заразят децата, които може да боледуват, но не предават инфекцията. Рядко може в семейството да се заразят родителите от децата", коментира пък пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, който сега е консултант по ваксинационния процес към Столична община.

По думите му най-важното в училище, за да предпазим децата от заразяване, е да се проветрява на 20 минути.

Освен това според Кантарджиев е важно и да се ваксинират учителите и добави, че мерките в училище не включват постоянно носене на маски от децата.

"Малките деца няма да носят маски, в часовете няма да има маски, а в коридорите и то ако се смесват различни класове. Проветряването е много по-важно в училища. Там на 20 минути, инфекцията е аерозол, не е капкова, така че въздухът трябва да се сменя", добави проф. Кантарджиев. 

Той посъветва и да се закупи и постави в класните стаи UVC светлина.

Новините от днес и със задна дата