понеделник, 13 септември 2021 г.

Над 2000 първолаци ще прекрачат прага на 90 обновени класни стаи в Бургас

 Над 2000 първолаци ще прекрачат прага на 90 обновени класни стаи в Бургас

До момента броят на бургаските първокласници, които ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден, е 1996, като се очаква той да се увеличи до началото на новата учебна година. За сравнение миналата година първолаците в Бургас бяха 1867, а през 2019 г. - 1923. За да поемат увеличения брой деца, са разкрити шест нови паралелки в училищата „Васил Априлов“, „Йордан Йовков“, „Пейо К. Яворов“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Константин Петканов“ и в „Елин Пелин“.

Те ще влязат в 90 класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани при реализацията на третия етап от общинската програма „Първокласно начало“. Учебните помещения са оборудвани със специални антибактериални настилки на пода, лед осветление, модулно обзавеждане, нови индивидуални чинове с възможност за различни конфигурации, технологично интерактивно оборудване, в което влизат модерни сензорни панели с вграден компютър и специализиран образователен софтуер. Проектът въвежда и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието.

„Общинският проект "Първокласно начало" вече дава своите добри резултати. За поредна година отчитаме повишаване на броя на децата, кандидатстващи в бургаски учебни заведения. В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места, както и от млади хора, които се връщат от чужбина в родния град“, сподели кметът Димитър Николов.

Градоначалникът допълни, че още с реализирането на първите два етапа на общинската програма бяха обновени 200 класни стаи в 33 училища, а над 300 учители преминаха квалификация за преподаване със специално разработеното учебно съдържание и новите методики за обучение.

Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а 6 училища ще посрещнат учениците на 15 септември с реновирани спортни игрища – „Пейо Яворов“, ПГЧЕ „Васил Левски“, „Любен Каравелов“, „Васил Левски“ – кв. „Горно Езерово“, АЕГ „Гео Милев“ и НБУ „Михаил Лъкатник“. Ремонтирани бяха и дворните пространства на 9 детските градини – „Звездица“- филиал, „Радост“, „Моряче“, „Калина Малина“- Ветрен, „Веселушко“, „Пролетна дъга“ и „Ракета“- с. Маринка и градините в Равнец и Рудник.

За да бъдат напълно готови училищата за началото на новата учебна година, кметът Димитър Николов разпореди на директорите на детските и учебните заведения да обезопасят достъпа до тях, като извършат цялостен оглед на поверените им сгради и прилежащите им дворни пространства. Мерките включват оглед на всички дървета в дворовете и около тях за опасни клони и отстраняването им, ако има такива, проверка на спортните и игрови съоръжения на двора, както и състоянието на пешеходните пътеки, пътната маркировка и изправността на уличното осветление.


Новините от днес и със задна дата