понеделник, 23 август 2021 г.

Откриха антитяло, ефективно срещу почти всички щамове на COVID

 Коронавирус: защо излекуваните имат само ограничена защита | Новини и  анализи от Европа | DW | 21.04.2021

При експерименти върху лабораторни мишки, американски учени идентифицираха антитяло, което ефективно неутрализира почти всички известни разновидности на новия тип коронавирус. Резултатите от изследването са публикувани в научното "Имюнити".

Учените не са напълно сигурни, че ваксините, разработени въз основа на първоначалните варианти на вируса, ще работят също толкова добре с неговите мутирали версии, така че не спират да изследват различни антитела срещу SARS-CoV-2 и как те действат върху патогена.

За да инфектира клетката, коронавирусът използва така наречения шипов протеин. С помощта на рецептор-свързващ участък (RBD), той се прикрепя към ACE2 рецептора на клетката и чрез него се придвижва по-нататък. Един от начините за борба с вируса е да се предотврати присъединяването на шиповия протеин към ACE2. Това може да стане по-специално чрез т. н. неутрализиращи антитела.

В ново проучване, посветено на търсенето на такива антитела, лекари, ръководени от Майкъл Даймънд от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, инжектират рецептор-свързващ участък на коронавируса в тялото на мишки. След като изчакали животните да образуват антитела срещу SARS-CoV-2, учените са изолирали 43 такива антитела.

Петри, Даймънд и колегите му открили как тези антитела могат да се борят срещу коронавируса. След това деветте най-ефективни били тествани при мишки, заразени с оригиналния вариант на SARS-CoV-2.

Учените тествали действието на две антитела, които се представили по-добре от другите и в двата теста върху най-често срещаните видове вируси - алфа, бета, гама, делта, каппа и йота варианти, както и няколко други. Антитялото SARS2-38 се справило най-добре с тях. "Човешката" версия на това антитяло също защитава мишките от Капа и Бета варианти. Във втория случай резултатът, според учените, може да се нарече изключителен, тъй като Бета вариантът е особено добър в устояването на антителата.

Също така Даймън и колегите му са идентифицирали мутации в SARS-CoV-2, които могат да попречат на работата на антитялото SARS2-38. Досега те се откриват само в 0,04%, което прави антитялото обещаваща основа за терапия срещу голям брой разновидности на коронавируса.

Новините от днес и със задна дата