понеделник, 23 август 2021 г.

Имунолог с прогноза за суперщам: COVID-22

 Имунолог от Цюрих предупреди за появата на супервирус – COVID-22

Имунологът Сай Реди от медицинското училище в Цюрих предупреди, че по-опасен щам на коронавируса може да се появи в света през следващата година.

Комбинацията от съществуващите варианти на SARS-CoV-2 може да доведе до нова фаза на епидемията с голям брой смъртни случаи, прогнозира той.

„Бета” от Южна Африка и „Гама” от Бразилия вече са развили мутации, които им позволяват частично да избягват придобитите след преболедуване антитела”, посочва Реди.

В следващата фаза на пандемията, смята имунологът, щамовете „Бета” и „Гама” ще стават още по -заразни, а „Делта” ще придобие способността да заобикаля имунитета. Той нарече тези мутации „неизбежни”.

„COVID-22 може да бъде дори по-лош от това, с което се срещаме сега”, заяви ученият пред швейцарския вестник „Блик”.

Реди смята, че новият вариант на SARS-CoV-2 трябва да бъде разпознат възможно най-рано, за да могат производителите на ваксини бързо да адаптират продуктите си.

„Това е следващата фаза на пандемията, когато „Бета” или „Гама” стават по-заразни или „Делта” развива мутации, които избягват имунитета. Това ще бъде големият проблем през следващата година”, счита Реди.

Новините от днес и със задна дата